Doorgaan naar artikel

Markt Chinese kool in stabiel vaarwater

De vraag naar Chinese kool is redelijk goed. In Nederland zitten de prijzen in de vrije handel tussen 60 tot 80 cent voor kolen van 800 gram.

Die prijzen betekenen dat de markt na een goede start eind april/begin mei en tegenvallende prijzen in de weken erna enigszins is hersteld. De vraag is niet overdreven groot, desondanks verloopt de afzet redelijk vlot, kenschetst een Zuid-Nederlandse teler de situatie.

Druk van koolvlieg

Vanuit de teelt bekeken is het vooral de hoge druk van koolvlieg die voor kwaliteitsverlies zorgt. Een aantasting door de maden van de koolvlieg uit zich in bruin-verkleurde gangen op de nerven, vlak boven de plantvoet. Dat betekent een extra blad verwijderen, waardoor kolen de 800 gram niet halen.

Constante aanvoer

Op de Belgische veiling BelOrta is Chinese kool geen groot product, maar de aanvoer is wel vrij constant. Dat geldt voor de aanvoer over de afgelopen jaren en die per veildag. Bij de belangrijkste sortering 6 st. 90+ (koolgewicht 800 tot 1.000 gram) zijn dat 3.500 tot 7.500 colli medium EPS fust per dag met daarin verpakte kolen.

Ook in juni en juli wijkt de aanvoer weinig af van die van de twee voorgaande jaren. De invloed van de perioden met hitte en droogte laat zich dus niet gelden.

Stabiliserende prijzen

Gemiddeld over juni was de prijs bij BelOrta in 2015 30 cent, in 2016 40 cent en dit jaar ruim een euro. Sinds half juni praten we over behoorlijke prijzen: tussen 80 cent en € 1,20 per stuk. Vorige week zakte de prijs per veildag wel met zo’n 20 cent naar 53 cent op maandag 17 juli. Op dinsdag en woensdag stabiliseren de prijzen tussen 55 en 65 cent.

Grillig prijsverloop

Vorig jaar schoot de prijs begin juli juist omhoog van 63 cent tot boven € 1,50. Daarna zakte die terug tussen 80 cent en € 1,20. Begin augustus was sprake van een diep dal van 25 cent.

Dat grillige verloop is wel kenmerkend voor 2016 vanaf juli met flinke pieken, maar ook diepe dalen. In 2015 is die grilligheid er ook, maar zijn de pieken minder hoog en de dalen minder diep. In beide jaren vertoonde de prijs vanaf juli tot eind oktober in grote lijnen een dalende tendens. De vraag is of 2017 datzelfde verloop laat zien.

Prognose: stabiele prijzen.

Bekijk actuele prijzen en maak zelf prijsoverzichten van diverse gewassen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin