Doorgaan naar artikel

Markt: Chinese kool gebukt onder toenemend aanbod

Vorige week piekte Chinese kool in de vrije handel richting een stuksprijs van € 1,00 of zelfs meer, inmiddels is de prijs fors gedaald. Oorzaak is een oplopend aanbod, wat leidt tot meer prijsstabiliteit.

Vorige week was het aanbod nog krap van teelten die midden in de zomer werden geplant en moesten opboksen tegen hitte en het uitblijven van natuurlijke neerslag. Dat heeft veel kool de kop gekost. Dat zomereffect begin nu stapje voor stapje uit te doven, wat wordt versterkt door de buitengewoon groeizame weersomstandigheden in de voorbije weken. Het zorgt ervoor dat de groei van de Chinese koolrassen voortvarend is verlopen.

Een snelle groeiend gewas is echter niet ideaal als dat product bewaard moet worden. Waarom zou je dat product in de opslag stoppen, als de prijs aantrekkelijk genoeg is om direct af land te verkopen? Vorige week kon er al bewaarkool worden geoogst, vertelt een teler. Hij werd echter tegengehouden door de veiligheidstermijn die voor veel gewasbeschermingsmiddelen gelden.

Hoge kosten voor kool

Deze week kon een deel van die kool al wel geoogst worden, maandag 24 september nog voor rond 70 cent per stuk. Inmiddels is de prijs zo’n 30 cent. “Dat is al geen goede prijs meer”, constateert de eerder genoemde teler. “30 cent is een prijs waar je vorig jaar misschien nog mee uit de voeten kon, maar nu niet meer. Vreemde arbeid is € 3,00 per uur duurder geworden, de gasolie is 10% hoger, en er is vegeleken met vorig jaar veel meer beregend. Tel je dat op, dan moet je voor Chinese kool minimaal 35 cent weten te maken.”

Wat brengt het bewaarseizoen voor de koolprijs?

De vraag is dan wat het bewaarseizoen gaat doen. Dat is speculeren. Een insider wijst erop dat als gevolg van de slechte prijs voor (Chinese) kool afgelopen winter, er dit seizoen minder kool voor de bewaring is geplant. Dat kan aanleiding zijn voor oplopende prijzen. Kool moet in december dan minimaal 50 cent opbrengen om de kosten voor koeling en handling goed te maken. “Langer bewaren is hachelijk. Elke maand in de bewaring komt er 10 cent aan kosten bij. Je moet half januari weg zijn, langer bewaren betekent dat je moet opboksen tegen aanvoer uit landen als Spanje, Marokko en Egypte. Dat moet je niet willen.”

De consument merkt niets van fluctuerende prijzen. Die betaalt voor Chinese kool al weken achtereen € 1,39 per stuk, bij zowel Albert Heijn, Jumbo als Plus. Retail is in ieder geval (alweer) spekkoper.

Prognose: prijs onder druk.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin