Doorgaan naar artikel

Markt: Broccoli ondermaats geprijsd

Groeizaam weer heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse broccoli-aanbod te ruim is in verhouding tot de vraag. Bovendien is er Spaans aanbod op de Nederlandse en exportmarkten.

Het antwoord op de vraag aan telers hoe het broccoliseizoen tot nu toe (week 43) is verlopen, hangt af van wie je de vraag stelt. Wie vorige maand goed kon snijden, komt waarschijnlijk op een gunstiger omzet dan degenen die in juli en in augustus met een hoge productie zaten.

Inmiddels is de situatie heel anders. Door gunstig is de afrijping van plantingen naar elkaar toe gekropen: plantingen die al weg hadden moeten zijn, zijn nu rijp; plantingen die volgens de planning wat later oogstrijp zouden moeten zijn, zijn dat nu al.

Anders dan in veel andere najaren is bovendien dat er weinig uitval is. Dat alles bij elkaar maakt dat het seizoen snel tegen het einde zal lopen, meent een insider.

Betrouwbare afzetpartner nodig

Als gemiddelde wordt nu een middenprijs van 60 cent per kilo genoemd, mits er handel is. Die vergoeding is optimistisch in vergelijking met de in vergelijking de beschikbare (gemiddelde) klokprijzen. “Voor steeds meer producten geldt dat je niet meer om een betrouwbare afzetpartner heen kan, zo ook voor broccoli”, merkt een broccoliteler op.

Volgens de teler is er al volop Spaanse broccoli op de markt en in de schappen van supermarktketens, waaronder Aldi. Plus heeft deze week broccoli in de actie voor € 1,58 per kilo, Jumbo (‘altijd lage prijs’) vraag € 1,90 per kilo en Albert Heijn € 2,18.

Bekijk meer actuele broccoliprijzen en stel zelf prijsvergelijkingen samen

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin