Doorgaan naar artikel

Markt: Bramenprijzen in de goot

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De huidige buitengewone prijsinzinking bij bramen is niet eerder vertoond.

Dat blijkt uit een rondgang in de afzet. Prijzen in de daghandel zijn zwaar verliesgevend. Zaltbommel noemt kiloprijzen van € 1,00 tot € 1,50, dat is gebaseerd op een minimumprijs van € 0,11 per 125 gram. Bij The Greenery wordt al een aantal dagen de minimumprijs van € 0,05 betaald voor forse hoeveelheden. Dat is ook de prijs per 125 gram. Tegen die prijzen lijkt de sapindustrie vooral een belangrijke afnemer. Voor sapverwerking moet het fruit ook weer uit de bakjes gehaald worden, waardoor de kopers ook die kosten nog willen terugverdienen op hun inkoop.

Ongewoon

Een koper zegt dit prijsbeeld nog niet eerder te hebben waargenomen. Afgelopen week liep de klokprijs bij The Greenery al terug van ruim € 0,40 per 125 gram naar dat minimumniveau van € 0,05. Sindsdien is er geen leven gekomen in die afzet. Dinsdag 3 september was de aanvoer alweer lager, maar gaf de prijs nog geen teken van herstel.

België meegetrokken

In België is het prijsbeeld niet veel anders. Dinsdag 3 september was het prijsbeeld rond de € 0,15 per 125 gram met enkele uitschieters naar boven. Maandag lagen prijzen daar nog wel boven. Ook in België wordt gevoeld dat een uitbreiding van de teelt tot een buitengewoon negatieve marktontwikkeling leidt in productiepieken. Voor deze week zijn de weersverwachtingen slechter met lagere productie tot gevolg, maar ook lagere consumptie.

Met deze inzinking is de prijs omgeslagen. Tot week 34 lagen de bramenprijzen overigens nog boven het peil van 2018 op Belgische veilingen. Aan de kant van de supermarkten is nog geen beweging gezien met snelle ondersteunende acties. Schrijnend is de actie bij Vomar met diepvriesbramen, steevast import.

Beheer
WP Admin