Doorgaan naar artikel

Markt: Bramenafzet gaat vroeg door moeizame fase

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

De dagmarkt voor bramen laat prijsdruk zien. Telers plukken meer dan voorzien.

De prijsdruk blijkt uit veilingoverzichten. Vooral bij The Greenery was vrijdag 3 juli een teleurstellende prijsvorming te zien voor de beste kwaliteiten. De Sweet and Sunny- en Exquise-partijen brachten niet meer dan € 0,27 op, maar meestal minder. De prijs voor standaardpartijen Lochness zakte naar € 0,11 tot € 0,18 per bakje van 125 gram. Daarmee wordt een kiloprijs van € 2 lang niet altijd gehaald.

Dat beeld is niet maatgevend voor de hele dagmarkt. Bij Zaltbommel is het prijsbeeld vrijdag iets gunstiger door een klokaanvoer die beter in overeenstemming was met de vraag. Dat lijkt in ieder geval op te maken uit kiloprijzen van € 3 tot € 4.

Oogstprognose te laag

De oorzaak voor de verstoorde verhouding tussen vraag en aanbod is de productie. Een teler laat weten dat hij zijn huidige oogst vorige week niet juist heeft ingeschat. Er is duidelijk meer geplukt als nasleep van de warmte. De donkere dagen van dit moment zullen de aanvoer overigens iets drukken, waardoor er hoop op prijsherstel is.

Kiloprijzen in de winkel liggen rond € 18, blijkt uit internetverkoop bij Albert Heijn. Deze keten koopt in via programma’s en betaalt mogelijk andere prijzen aan zijn telers.

Beheer
WP Admin