Markt: Belgische perenprijzen iets hoger

28-09-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: BelOrta
Foto: BelOrta

Voor Conference werden op donderdag 27 september op BelOrta iets betere prijzen betaald.

Toch is het beeld niet over de hele breedte gunstiger geworden. Vooral kleine en heel grote maten waren nog steeds moeilijk te verkopen en werden buiten de klok om verkocht. Daarvoor openen wel steeds beter de exportmarkten.

De beste exportgeschikte partijen Conference brachten donderdag € 0,63 op, 2 cent meer dan dinsdag 25 september. Bij de maat 65-70 was de prijsverbetering € 0,09 naar € 0,61. Dat geeft moed, maar een van de oorzaken van de stijging van de prijzen is de krappe aanvoer op dit moment.

Kwaliteit en appelpluk

De Belgische telers zitten massaal in de Jonagold-pluk. De aandacht voor Conference is daardoor minder geworden. Wel verbetert de kwaliteit van de geveilde partijen, aldus een veilingbron.

De middenprijs voor de donderdagveiling lag op € 0,41, maar is vertekend door het wegdrukken van de kleinere partijen. Deze partijen zijn dit jaar wel groter dan normaal. Over een hele week bezien kwam de middenprijs in België van de veilingen gezamenlijk in week 38 op € 0,39 uit. Dat lijkt deze week iets te herstellen.

Ook bij Doyenné du Comice valt op dat grote partijen (deels) onverkocht bleven op de donderdagveiling. Daar kwam een middenprijs van € 0,50 tot stand.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer