Markt: Appelseizoen is goed van start gegaan

07-09-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Jacobs
Fred Jacobs specialist kwaliteitszaken groenten en fruit
De oogst van zomerappels op het bedrijf van de familie Van Olst. - Foto: Ton van de Scheer
De oogst van zomerappels op het bedrijf van de familie Van Olst. - Foto: Ton van de Scheer

De kwaliteit van de zomerappels en van de eerste de nieuwe oogst bewaarappels is prima.

De zomerappels hebben de hitte uitstekend doorstaan. Alleen kwamen ze niet allemaal op kleur. Klasse I Delcorf appels moeten op 10% van het oppervlak een rode kleur of rode strepen hebben. Aan deze eis werd niet altijd of maar ternauwernood voldaan. Heel veel partijen, hierbij moet u vooral denken aan de rode mutanten, hebben gelukkig wel veel kleur en dat is nadrukkelijk een pré voor de presentatie. Noemenswaardige gebreken worden op dit moment niet aangetroffen en mede hierdoor ligt de kwaliteit op een hoog niveau.

Nieuwe oogst prima

De nieuwe oogst van de bewaarappels is ook in de afzetkanalen verschenen. De kwaliteit van onder andere Elstar, Jonagold, Cox’s Orange Pippin, Golden Delicious en Boskoop is prima. Hoewel de nachten tot nu toe nog niet al te koud waren, lijkt de kleur op de appels tijdens het keuren geen thema te worden. Bij de Elstar lijkt dit jaar vooral aan de onderkant van de vruchten meer verruwing voor te komen. Dit punt krijgt zeker ook de aandacht tijdens de komende Landelijke Hardfruitdag.

Laatste buitenaardbeien

De teelt van de aardbeien in de vollegrond of in de buitenlucht zit er bijna op. Na een dip in de kwaliteit tijdens de lange warme zomerperiode is deze op een redelijk normaal niveau teruggekeerd. De vruchten zijn weer voldoende stevig en hebben veel glans. Gebreken zoals kopscheurtjes, lichte meeldauw, rotplekjes of zware butsplekken komen weliswaar voor, maar blijven ruimschoots binnen de toleranties die hiervoor gelden. Minder ernstige gebreken zoals wit-roze punten, kattensnuitjes of lichte vormafwijkingen worden slechts heel af en toe aangetroffen.

Meer over


Beheer