Markt: Albert Heijn stunt met Nederlandse appels

19-11-2018 | Laatste update op 08-06 | |
Ton van den Brink: "Afgelopen jaar hebben we meer dan een miljoen kilo Elstar, van in totaal anderhalf miljoen kilo, via dit systeem succesvol bewaard.
Ton van den Brink: "Afgelopen jaar hebben we meer dan een miljoen kilo Elstar, van in totaal anderhalf miljoen kilo, via dit systeem succesvol bewaard.

Albert Heijn haalt 50% van de prijs af van een serie Nederlandse appels. De kiloprijs voor Elstar komt zo op € 0,94.

De actie van de marktleider bij Elstar, Jonagold en Goudreinet heeft op de vrije markt nog niet direct voor veel aanzuigende werking gezorgd. Bij veiling Geldermalsen was maandag 18 november een kilo Balans Elstar 75-80 mm te koop voor € 0,40. De prijs liep op tot maximaal € 0,98 voor de beste partijen. De grens van € 1 is daarmee nog niet genomen.

Vorig jaar lag die veilprijs voor de derde maandag van november op € 0,85 tot € 1,19 voor de kwaliteit Balans tot en met Prestige. Het prijsniveau van deze week is beter dan in 2016 toen prijzen van € 0,30 tot € 0,80 werden betaald voor Elstar 75-80 (veilprijs).

Vrije markt

Toch kan de actie bij Albert Heijn de vrije markt wel een boost geven. Een actie van deze omvang wordt altijd deels van de vrije markt betrokken, al is dat in de prijsvorming op de veiling van maandag dus niet terug te zien. Nu de betere Elstar op de markt komt, kan een actie consumenten sneller verleiden tot herhaalaankopen. De consument in Nederland is tot dusver ook nog niet verwend met de kwaliteit van Elstar, door de buitengewoon lastige teeltomstandigheden in latere pluk.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer