Doorgaan naar artikel

Markt: aardbei krijgt impuls Oktoberfest Duitsland

In de regio rond München is meer vraag naar aardbeien door het Oktoberfest.

Het gaat om bedrijven die de combinatie aardbeien en chocolade aanbieden op de massale volksfeesten. Zij kiezen daarbij voor Belgisch/Nederlands product en kopen in op de groothandelsmarkten.

Het betekent een beperkte impuls voor de Zuid-Duitse handel, die momenteel als rustig wordt betiteld. De marktontwikkeling wordt beschreven door onderzoeksbureau BLE. De extra vraag heeft een beperkte invloed op de prijs.

Het aanbod op die Duitse groothandelsmarkten loopt af. Nederlands en Duits product verschillen in prijs, ten gunste van Nederlands product (€ 6 per kilo).

Prijzen onder de € 2

Op de afzetmarkt in Nederland en België is deze week het grotere aanbod langzaam aan voelbaar. De prijzen bij ZON bleven onder de 2 euro op circa € 1,80 (pond). De grootste sorteringen aardbeien op de Belgische veilingen schommelden woensdag rond de € 2 per pond, met € 2,17 voor de grovere partijen. Maandag nog werden prijzen van € 3,65 per pond betaald op Hoogstraten, maar ook daar komen prijzen nu in de pas met Nederlandse dagprijzen.

Nederland uitzondering

Uit de onderzoeksgegevens van BLE valt ook af te leiden dat Nederland als 6e leverancier van aardbeien in de EU in 2017 de productie aardbeien verhoogde. De nummers 1 tot en met 5 (Turkije, Spanje, Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) zagen hun productie krimpen, maar de afstand tot Nederland is nog altijd groot. Groei is er ook in de productie in Griekenland, België, Servië en Roemenië.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin