Doorgaan naar artikel

‘Marges bloemkool mogen wel groter zijn’

Nog twee weken en dan is het met het bloemkool oogsten bij Matijs Beers in Marknesse gedaan. Op 20 oktober heeft hij nog 4 hectare staan met de rassen Clarina en Electra. “De laatste is iets later dan Clarina, maar we hebben deze niet tot het laatst geplant”, aldus Beers.

Tussen het bloemkool snijden door oogst hij nog witte kool voor de bewaring. Hiervan heeft hij 7 hectare staan. Rode kool en spitskool zijn er al af. Volgens de teler is de kwaliteit van de te oogsten kool goed. De insectenruk viel dit jaar mee, dat gold ook voor de aantasting van trips in kool. Beers: “Met Tracer en Flipper was het goed te doen, maar voor de toekomst, met minder middelen, knijp je hem wel. Als de druk hier in de polder hoog wordt, is het tamelijk hopeloos.” Tegen schimmels heeft hij wel vaker moeten optreden. “Met warm en nat weer hebben we er bovenop moeten zitten, met middelen als Amistar Top en Pergado V.”

Onkruid en gras niet spuiten

Tot half september zaait hij nog gras als de kool van het veld is. Op het laatste perceel komt wintertarwe. “Ruime vruchtwisseling, groenbemesters, mest, compost of Champost zijn standaard. Wij spuiten niet tegen onkruiden. Wortelonkruiden pakken we aan door het land te bewerken met een vleugelschaarcultivator. Het gras spuiten we niet dood, maar ploegen we in februari onder, nadat het door de schapen is kort gevreten.”

Marge bloemkool mag hoger

In augustus, vóór de grote aanvoerpiek, zat zijn middenprijs nog rond de euro. Beers: “Tijdens die piek deden we het met 60 à 70 cent nog niet heel slecht, maar je raakt wel gewend aan die euro.” Waar hij gemiddeld over het seizoen heen uitkomt, weet hij nog niet. “De omzet is gestegen, maar de marges mogen wat mij betreft groter zijn. We lopen ieder jaar meer risico en de kosten blijven maar stijgen.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Matijs Beers

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin