Doorgaan naar artikel

Malmström: Brexit vóór handelsovereenkomst

Foto: ANP

Foto: ANP

Eurocommissaris Cecilia Malmström (handel) acht het onwaarschijnlijk dat de EU een handelsovereenkomst sluit met de Britten, voordat zij formeel uit de unie treden, in maart 2019.

Malmström denkt dat de twee partijen daarom een transitie-overeenkomst moeten bouwen om te voorkomen dat de wederzijdse handel gefrustreerd wordt. Voor de Nederlandse land- en tuinbouw staat zo’n € 8 miljard exportomzet op het spel.

Voor de land- en tuinbouw is het belangrijk dat volgens de overeenkomst de Britse markt zo open mogelijk blijft. Het Verenigd Koninkrijk telt 65 miljoen koopkrachtige consumenten. Het VK is na Duitsland de grootste economie in de EU en de vijfde wereldwijd. Voor de Nederlandse land- en tuinbouw is de Britse markt na de Duitse de grootste afzetmarkt.

‘Britten moeten nadenken over relatie met EU’

Malmström, een Zweedse, deed de uitspraken bij de ‘European Business Summit’ in Brussel. Ze zei hier ook dat het Verenigd Koninkrijk een ‘goede vriend’ is van een economie die zeer geïntegreerd is met die van de EU. Tegelijk benadrukt ze dat de spreekwoordelijke bal bij de Britten ligt. Zij moeten nadenken over wat voor relatie ze met de EU willen.

Malmström zei ook dat een recente uitspraak van het Europese gerecht over een handelsdeal tussen de EU en Singapore betekenis heeft voor de Brexit-onderhandelingen. In het kort betekent dit dat alle parlementen van de 27 overblijvende lidstaten van de EU akkoord moeten gaan met de Brexit-voorwaarden. De Europese Commissie ging er eerder vanuit dat alleen de Europese Raad van regeringsleiders en het Europees Parlement groen licht hoeven geven.

Elk land heeft specifieke eisen

De uitspraak van het Europees Gerecht maakt de zaak ingewikkelder, want elk land heeft wel specifieke eisen. Zo wil Spanje dat Gibraltar weer Spaans grondgebied wordt. De commissie is volgens Malmström intern in overleg over op welke wijze de nationale parlementen te raadplegen. Mogelijk zullen de nationale parlementen vooraf de commissie een mandaat geven.

Bekijk meer

Delen

Image
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin