Doorgaan naar artikel

‘Makkelijker luchten vanwege warmer weer’

“Het extreme van het niet kunnen luchten aan de windzijde is eraf, nu de koude noorderwind weg is”, zegt Aris van der Meer van biologisch glasgroentebedrijf Organic Brothers in Sirjansland (Zeeland).

Bij zowel de tomaten als komkommers wordt er eerder en ruimer gelucht. In de periode met de koude noorderwind ging het schermdoek onder de 12 graden nog dicht in de nanacht, die om 1.30 uur ingaat. Vanaf de 15 graden van de voornacht, die om 19.15 uur ingaat, wordt er met een graad per half uur opgebouwd naar 19 graden.

“Bij de trostomaten hebben we eerst warmer geteeld vanwege de noordenwind. Nu doen we dat niet meer. De eerste trossen zijn eraf en in het gewas zien we weer hergroei. We willen meer groei naar de zomer toe. Het gewas staat goed op z’n vrucht en neemt de puntvrucht goed mee.” De kwaliteit van de grove trostomaten is goed. Het vruchtgewicht ligt op 130 tot 135 gram.

Oogst vlees- en pruimtomaat gestart

Het bedrijf oogst de vleestomaten vanaf week 18. “De vleestomaten zijn erg grof en van goede kwaliteit.” Bij vleestomaat is de maat voornamelijk BB 72-82 gram en BBB 82-102 gram.

“De vleestomatenplant staat goed op z’n vrucht. Het gewas heeft goed gewerkt en gelost. We snoeien op drie vruchten, anders wordt de plantbelasting te zwaar. De kop van de plant staat goed generatief. Bij de kop van de plant is een blad eruit gehaald.”

Direct op plantgat

De pruimtomaat oogsten ze los. “De plant heeft goed gelost. De kwaliteit is goed en het vruchtgewicht is 110 gram. We snoeien op vijf vruchten.” Bij aanvang van de teelt zijn deze planten in afwijking van de vleestomaten wel direct in het plantgat gezet. “Bij de pruimtomaten willen we juist dat deze gelijk gaan groeien. De plant groeit royaal.”

Veel mineervlieg

In de trostomaten komt veel mineervlieg voor; in de vlees- en pruimtomaten bijna niet. Deze bestrijdt de teler onder andere met gele vangplaten op het pad. “Mineervlieg is goed voor de opbouw van macrolophuspopulatie. Deze natuurlijke vijand is dan ook goed aanwezig.” Ook hebben ze de sluipwesp Diglyphus isaea uitgezet tegen mineervlieg.

Met bladluis is het rustig in de komkommers. Preventief zetten ze elke maand zakjes uit met natuurlijke vijanden, waaronder de roofmijt Neoseiulus californicus tegen spint. In mei wordt tevens de roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint uitgezet.

Snoeien bij komkommer

De komkommerplanten worden voldoende ‘ruim’ gehouden met zes vruchten aan de plant. De productie ligt op koers en op het niveau van vorig jaar. “In het begin hadden we wat moeite om het vruchtgewicht van 300 gram te halen, maar dat gaat de laatste weken goed.” Het komkommergewas staat er goed op met veel komkommers van goede kwaliteit. “Nieuwe rassen in de rassenproef doen het wel beter.”

Bij komkommer zijn de eerste planten in de hogedraadteelt gekopt. In week 23 worden de eerste 4.000 van de 24.000 vierkante meter gewisselden nieuw geplant. Vervolgens elke week zo’n vak.

In het eerste vak worden op 1.500 vierkante meter water- en oogmeloen geplant. “We doen dat al drie jaar, omdat er afzet voor is en we ons daarmee willen onderscheiden.” De eerste oogst van meloenen verwacht de teler in juli.

Echte meeldauw

In de komkommers heeft de bio-teler een beetje last van echte meeldauw. “We hebben een keer met Biosulfur gespoten tegen het wit en dat was voldoende.”

Preventief wordt een keer per maand de roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint uitgezet bij de paalrijen, waar spint mogelijk als eerste opduikt.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Aris van der Meer
Aris van der Meer

Biologisch glasgroenteteler bij Organic Brothers in Sirjansland (Zeeland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin