Macron wil Franse boer aan alle kanten steunen

09-05-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: EPA
Foto: EPA

Boeren moeten een rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten. De landbouw moet worden gemoderniseerd. Dat zijn enkele speerpunten van het beleid van de nieuwe Franse president Macron.

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron (39) laat de boeren niet in de steek. Hij wil dat de boeren in ieder geval een rechtvaardige prijs ontvangen voor hun producten. Hij wil ook geld uittrekken om boeren in crisissituaties bij te springen en trekt miljarden uit om de broodnodige modernisering van de landbouw te ondersteunen. Dat althans zijn de plannen van de nieuwe Franse president die hij heeft neergepend in het hoofdstuk over de landbouw in zijn lange programma.

Landbouwminister

Macron werd zondag 7 mei in de tweede ronde met overtuigende meerderheid gekozen tot president. Hij neemt begin volgende week het stokje over van François Hollande en zal kort daarop ook zijn premier en ministers, inclusief die van landbouw, bekend maken. De Franse landbouwpers laat al een groot aantal kandidaten de revue passeren, maar Macron houdt tot nu toe de namen geheim.

Emanuel Macron tijdens het uitbrengen van zijn stem. - Foto: ANP

Emanuel Macron tijdens het uitbrengen van zijn stem. – Foto: ANP

‘Rechtvaardige prijs’

Wat de landbouw betreft, wil Macron in de eerste plaats ‘een rechtvaardige prijs garanderen voor de boeren, zodat zij van hun arbeid kunnen leven’. In de praktijk zou dat geregeld moeten worden door boeren en hun organisaties meer macht te geven tegenover de verwerkende industrie en vooral de supermarkten. In meer algemene zin wil hij een ‘innoverende en gedifferentieerde landbouw voor de toekomst creëren’.

Arbeidsmarkt

Zijn belangrijke economische punt blijft de totaal vastgelopen Franse arbeidsmarkt openbreken, hoewel de president zeker op dat punt kan rekenen op felle tegenstand van de vakbonden. Dat de strijd de komende maanden in Parijs en andere Franse steden weer op straat uitgevochten zal worden, lijkt haast onvermijdelijk.

‘Leningen van € 50.000 zonder garantie voor jonge boeren’

€ 5 miljard voor modernere landbouw

De gematigd liberale president wil, naar goed Franse gewoonte, ook in de landbouw behoorlijk interveniëren. Hij wil, zoals al gemeld, in de eerste plaats € 5 miljard uittrekken om boeren in staat te stellen hun bedrijf beter aan te passen aan de hedendaagse concurrentie en nog eens € 200 miljoen om aan de milieueisen te voldoen. Ook boeren en tuinders die graag alleen regionaal of zelfs plaatselijk willen werken, kunnen op steun rekenen. Speciale aandacht gaat uit naar jonge boeren, die wat Macron betreft, straks leningen zonder garantie tot € 50.000 ontvangen om hun bedrijf op te starten.

In maart bezocht Macron, tijdens zijn verkiezingscampagne, de agrarische beurs in Parijs. - Foto: AFP

In maart bezocht Macron, tijdens zijn verkiezingscampagne, de agrarische beurs in Parijs. – Foto: AFP

Hervorming GLB

De Europeaan Macron wil in Brussel gaan praten over hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). ‘Wij zullen strijden voor een Europa dat beschermt’, is één van zijn politieke kreten. Hij vindt dan ook dat er in ieder geval niet getornd mag worden aan het budget. Maar, hij wil wel dat er meer specifieke instrumenten komen voor de verschillende sectoren of de boer en tuinder meer mogelijkheden bieden om de risico’s van hun vak beter af te dekken. Op dergelijke punten lijkt zijn beleid daarmee weinig tot niets af te wijken van dat van de huidige socialistische minister Stéphane le Foll.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk


Beheer