Doorgaan naar artikel

‘Macrolophus in opbouwfase sparen’

Patrick van der Voort in Honselersdijk begint halverwege week 17 net fors van het tweede zetsel te snijden.

“Het gewas staat prima naar mijn zin. Het is boven lekker aan het doorzetten. Zo moeizaam als het begin van dit jaar ging, zo goed gaat het nu.”

De planten staan wel flink belast. “Maar een krachtig ras als Artega kan dat wel hebben.”

De kwaliteit is op een enkel oortje na perfect. “En de sortering is wat onze afzet wil hebben. Het is niet te grof en ook niet te fijn.”

Forse plantbelasting

De komende weken verwacht hij het vanwege de plantbelasting aardig druk met snijden te krijgen. Het gewaswerk is standaard. “Daarbij top ik nooit op twee met dit ras. Dan zou je te veel fijne vruchtjes gaan snijden die blijven zitten. Ik blijf wel wat verder uit de kop. Aan de eerste 20 centimeter van de top mag niets gebeuren.”

Generatief sturen

De voornacht staat ingesteld op 18 graden Celsius en wordt vanaf 2.00 uur opgebouwd richting de dagtemperatuur van 20 graden, die rond zonop wordt bereikt. De luchting staat op 23 graden Celsius, waarbij er op licht een graad af kan, en wordt aan het eind van de dag nog even opgebouwd naar 26 graden. “Ik wil het gewas lekker generatief houden , door lekkere etmaaltemperaturen te draaien.”

Macrolophus sparen

Aan plagen ziet hij nu de luis wat opkomen, al is het allemaal nog wel in de hand te houden. Verder zaten er al redelijk vroeg rupsen in het gewas. Dit blijft een beetje doorsluimeren. “Het is een beetje behelpen met middelen. Je wilt niet te sterk corrigeren. De Macrolophus zit in de opbouwfase, dus die wil ik sparen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin