Doorgaan naar artikel

Machinefabrikant onderzoekt zaaien tussen papier

De Ortomec Paper Be voor zaaien tussen twee lagen afbreekbaar papier. De kiemomstandigheden worden daardoor verbeterd.  - Foto: Ortomec

De Ortomec Paper Be voor zaaien tussen twee lagen afbreekbaar papier. De kiemomstandigheden worden daardoor verbeterd. - Foto: Ortomec

De Italiaanse machinefabrikant Ortomec onderzoekt of er toekomst ligt voor het zaaien tussen twee lagen papier van bladgewassen en dergelijke. Het bedrijf toonde op de mechanisatievakbeurs Eima in het Italiaanse Bologna een studiemodel van een zaaimachine (Paper-BE).

Op de machine liggen twee rollen biologisch afbreekbaar papier van verschillende dikte. Het idee is dat het dikke papier (40 – 50 gram per vierkante meter) op een vlak zaaibed komt te liggen. Vervolgens legt de machine het zaad in rijtjes op deze laag. Daarna gaat het dunnere (wc)papier overheen 15 – 20 gram per vierkante meter) om de ligging van het zaad te stabiliseren.

Papier en zaad bevochtigen

Als laatste bevochtigt de machine het papier en het zaad goed, met water of met een voedingsoplossing. Afhankelijk van de kleur van de bovenste laag papier is het volgens Ortomec mogelijk de temperatuur van de grond te beïnvloeden. Wit papier zou door het lichtreflecterend vermogen een lagere temperatuur van de grond geven. Zwart of donker papier zou juist meer warmte opleveren.

Onkruid onderdrukken

De bovenste laag papier lost in 2 tot 5 dagen op, is het idee, zodat de zaadkieming gelijkmatig verloopt en de kieming van in de grond aanwezig onkruid juist wordt onderdrukt. De onderste papierlaag is dusdanig doordringbaar dat het cultuurgewas vlot kan inwortelen. Deze onderlaag zou in 2 tot 5 weken oplossen.

Automatische aanpak zaaien tussen papier nieuw

Zaaien tussen papier is op zich niet nieuw, de aanpak is dat met hun plantmachine wel, aldus Ortomec, omdat het leggen van de papierlagen en de zaai in dezelfde werkgang gebeuren, en omdat het papier aan het eind van elke werkgang automatisch wordt afgesneden, en de werkgangen elkaar zonder onderbreking kunnen opvolgen.

Bekijk op de website van de plantmachine Paper-BE (onderaan de pagina) een video over hoe het zaaien in zijn werk gaat.

De Paper Be aan het werk. - Foto: Ortomec
De Paper Be aan het werk. - Foto: Ortomec

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin