Doorgaan naar artikel

‘Machinaal in de rij, dat bevalt prima’

“Als het licht wordt, gaan we aan de gang, vanmorgen zijn we om half zes begonnen. Dat is de gangbare aanpak met de oogst van ijsbergsla”, vertelt Joep sprenkeling in Heerhugowaard, dus ook op de dag die mogelijk de boeken in gaat als de warmste dag van 2016.

Dat was vorige week, op donderdag 25 augustus. Hij was erg tevreden over wat op dat moment gesneden werd. “De kwaliteit is goed, en ook de omvang, al is die aan de royale kant. Het lukt nog wel om 10 stuks in een doos te krijgen, maar het is ‘krap an’. In het volgende perceel is het weer beter.” Wel hebben de rupsen even dwars gezeten, dat waren springrupsen, en ook wat grotere bruine exemplaren. Onder andere met de inzet van Decis is dat probleem achter de rug. Er wordt nu geoogst in de rassen Elsol (Nunhems) en Elmundo (Enza), aan het eind van het seizoen opgevolgd door het ras Templin. “Die is ten opzichte van andere rassen sterker tegen roodverkleuring.”

De laatste planting was op 23 augustus, op een bollenperceel. Direct na het planten is hier bemest met 100 kilo zuivere stikstof met NPK 12-10-18. Dat is gebeurd met een Basrijs rijenbemester. Na 2 weken gaat de schoffel erdoor en dan gaat er weer 100 kilo stikstof op, maar dan in de vorm van MAS. Tegen onkruid wordt Bonalan ingezet, die met de kopeg wordt ingewerkt. Dat werkt goed, behalve tegen kruiskruid. “Dat blijft een probleem.”

Om dat probleem in de kiem te smoren, werkt Sprenkeling sinds dit jaar met een vierrijige in de rij werkende Robovator schoffel, in plaats van schoffelen in handwerk. Net als met het plantwerk wordt de machine op koers gehouden met GPS. “Dat bevalt prima, we kunnen er 4 tot 5 hectare per dag mee doen, op door jou gekozen momenten, en zonder dat we gebruik hoeven te maken van het oogstpersoneel. Bedrijfseconomisch gezien is dat ook gunstig.” Beregenen is vooralsnog niet nodig. “Afgelopen weekend (20/21-8) hebben we nog 40 millimeter neerslag gehad, daar kunnen we in de jonge aanplant wel een week mee vooruit. En voor het komende weekend wordt er weer neerslag voorspeld.”

AUTEUR: JOOST STALLEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Joep Sprenkeling

ijsbergslateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin