Doorgaan naar artikel

Maat: liever geen tweede termijn Ciolos

LTO-voorzitter Albert Jan Maat ziet voor de volgende periode liever een actievere eurocommissaris dan Dacian Ciolos. Dat zegt hij in reactie op de brief van drie grote fracties in het Europees Parlement dat ze een andere Eurocommissaris voor landbouw willen.

“Ciolos heeft de afgelopen periode niet uitgeblonken. Ik ben niet onder de indruk van de manier waarop Ciolos de hervorming van het landbouwbeleid heeft geleid.” Maat vindt dat Ciolos te passief was. De nieuwe landbouwcommissaris moet actiever zijn en zich meer bemoeien met andere dossiers zoals internationale handel en milieu, vindt Maat. “Een eurocommissaris die alleen op de winkel past hebben we niet nodig”, vindt Maat.

Hij is vooral kritisch op de passieve opstelling van Ciolos bij de discussie over de zachte landing voor de melkveehouderij bij het afschaffen van het melkquotum. Ook vindt Maat dat Ciolos zich te weinig heeft ingespannen om een gelijk speelveld binnen Europa te behouden. De opstelling van Ciolos heeft er volgens Maat toe geleid tot een verzwakking van het ‘level playing field’.

Volgens Maat zijn de Ierse kandidaat Phil Hogan en de Italiaanse Paolo da Castro, oud-voorzitter van de landbouwcommissie van het Europees Parlement, goede kandidaten. Een Nederlandse kandidaat zou volgens Maat ook kunnen,  al lijkt er het niet op dat het Nederlandse kabinet voorkeur heeft om een kandidaat voor de landbouwpost naar voren te schuiven.

In september moet meer duidelijk worden over de kandidaten voor landbouwcommissaris. Ciolos zou graag nog een tweede termijn willen. Hij krijgt hiervoor de steun van Roemenië.

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin