Doorgaan naar artikel

‘Maat en kwaliteit peren is prachtig’

Frans van Lint geniet van de perenpluk en de kwaliteit va het product. Niet geleden onder de hitte en opmerkelijk veel spinnen deden hun werk als natuurlijke vijand van de perenbladvlo.

Als we fruitteler Frans van Lint uit Montfort op donderdag 14 september bellen, is hij druk met de pluk van Conference. Samen met zijn zoon Robin, die ook in het bedrijf zit, en de 30 plukkers is Van Lint begonnen met de Conference op donderdag 1 september en uiterlijk dinsdag 19 september moest het wel klaar zijn.

“De productie is zoals verwacht. En je zag het al aankomen maar de maat en kwaliteit is prachtig”, vertelt Van Lint al plukkend. “Vooral door het snoeien gericht op grove vruchten op opgaande jonge takken en het veel werk maken van vruchtdunning pluk je nu heel veel 65-ers. Maar je hebt weinig keuze met de hoge kosten die nog volgen na de pluk om minder kwaliteit fruit te gaan plukken, wat uiteindelijk gewoon geld kost”, beargumenteert Van Lint.

Hitte was afzien.

Met de warme tot zelfs tropische dagen was het voor de plukkers wel afzien. “Het was veel water drinken en de plukprestatie lag wel lager. Gelukkig hebben we een goede plukploeg die voor een groot deel uit vaste plukkers bestaat, die elk jaar weer terug komen. Daarvoor is het nodig dat je je als een goede werkgever opstelt. Als jij goed bent voor de plukkers dan zijn zij goed voor jou”.

De peren lijken niet veel onder de hitte te hebben geleden. “Ook voor de bomen was het met 10 liter per boom per dag heel veel water blijven geven.” Angst voor te rijpe peren in de bewaring heeft Van Lint niet. “We merken niets van geelverkleuring en er zijn in het verleden wel jaren geweest dat we dat op het einde van de pluk wel meer getinte peren zagen bij de steeltjes. De hardheid liep wel terug in de pluk maar eigenlijk ook niet meer dan in veel andere jaren”.

Peren geleidelijk inkoelen

Bij het inkoelen van de warme peren rijdt Van Lint bewust niet gelijk hele cellen vol. “We verdelen in de eigen koelcellen de voorraadkisten bewust over meerdere cellen waardoor de koeling het veel gemakkelijker aan kan. Als de vruchten na twee dagen flink teruggekoeld zijn dan rijden we de cellen vol en sluiten we de cel”.

Door met de Elstar

“Als de pluk van Conference af is dan gaan we direct weer door met de tweede pluk van de Elstar.” Van Lint heeft nog maar 1 hectare Elstar meer dus dat stelt niet veel voor. “En Elstar hebben we rijp gespoten waardoor we gemakkelijk een grote eerste pluk Elstar voor de Conference konden plukken.” Daarna volgen nog de Beurré Alexander Lucas, Sweet Sensation en de normale Doyenné du Comice. In de eerste week van oktober verwacht Van Lint klaar te zijn met de pluk.

Weinig problemen met ziekten

In de pluk komen altijd goed de problemen met ziekten en planten naar voren. Van Lint ziet in de kist goed fruit met weinig problemen met de gewasbescherming. De perenbladvlo was in het seizoen wel wat lastiger maar dat zie je gelukkig niet op de vruchten terug. Het valt Van Lint op dat er in de pluk ontzettend veel spinnen zitten. En die zijn als natuurlijke vijanden meer dan welkom.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Frans van Lint
Frans van Lint

Hardfruitteler in Montfoort (Utrecht)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin