Doorgaan naar artikel

Maaltijdbox met een politiek smaakje

Thierry Baudet was gisteren te gast bij Nieuwsuur. En het werd zowaar gezellig toen Mariëlle Tweebeeke begon over de maaltijdbox Eerlijk Eten.

Forum voor Democratie blijkt namelijk al sinds november 2022 een eigen maaltijdbox uit te baten. De lancering van ‘Eerlijk Eten’ op de best al volle markt van thuisbezorgde maaltijdpakketten was niet iets dat op onze redactie voor veel opschudding zorgde. En ook nu wij dankzij Nieuwsuur weten dat FVD erachter zit, blijft het gewoon een niet onaardig in elkaar stekend concept. Mooie website, smakelijk ogende recepten, leuke portretjes van boeren en tuinders die spul leveren.

Is het wel allemaal Nederlands?

Horend dat de redactie van Nieuwsuur een abonnement had genomen fleurde FVD-lijsttrekker Thierry Baudet zichtbaar op. Maar kritisch als ze graag zijn hadden de redacteuren toch nog wel wat onvolkomenheden gevonden. De suggestie dat het allemaal eerlijk eten van Nederlandse boeren en tuinders is, zou niet stroken met drie maaltijdingrediënten uit Japan, China en nog een buitenland. En het traceren van vlees in een van de boxen die Nieuwsuur bezorgd kreeg leidde niet naar een boer maar naar een groothandel. ‘Die het dan toch ook weer van een boer heeft gekocht’, dacht ik daarbij zelf. Maar Thierry wilde het toch graag uitzoeken.

Politiek gevoelige noten

Hoe erg het is dat politiek en commercie worden vermengd, zal afhangen van waar je politiek staat en hoe commercieel je zelf bent ingesteld. Verboden is het in elk geval niet. En opmerkelijker zou het zijn geweest als op eerlijketen.nl inhoudelijk allerlei politiekgevoelige noten zouden worden gekraakt. Maar het blijft bij één steekje onder water naar Brussel. Lees onder het kopje Veelgestelde vragen de vraag ‘Zijn jullie producten biologisch?’ vooral de laatste zin van het antwoord goed:

“Helaas is de Big Food industrie de afgelopen jaren druk bezig geweest met het bureaucratiseren van keurmerken als ‘biologisch’ en ‘organisch’. Hoewel wij de gedachte achter deze standaarden steunen, zijn wij teleurgesteld in de wijze waarop zij worden gehanteerd – niet zelden om het kleine boeren lastig te maken en grote, logge multinationals te bevoordelen. Daarom werkt EerlijkEten met een eigen keurmerk. Onze producten voldoen aan de hoogste standaarden en onze dieren hebben een goed leven. Ze ontvangen de beste voeding en worden op humane wijze geslacht. Juist omdat we ons onttrekken aan (veelal Europese) regelgeving en standaarden voor ‘biologisch’ of ‘organisch’ bieden we de beste kwaliteit!”

Ineens geen trek meer

Als je weet dat er een politieke partij achter deze box schuilgaat, zou je misschien ineens tussen de regels door manipulatieve boodschappen gaan vermoeden. Maar eigenlijk is het verbazingwekkend braaf, vergeleken bij wat FVD’ers af en toe in de Kamer ten beste hebben gegeven. Dat er na gisteravond wellicht toch een paar nietsvermoedende klanten geen trek meer hebben in de spinazie van Van Dijck Groenteproducties in Horst en de tomaten van Ard Wubben in Tinte, zou goed kunnen. Net zoals je vroeger geen hamlapjes bij de slager van de verkeerde kerk ging kopen of alleen tomaten bij de groenteboer uit jouw zuil.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin