Doorgaan naar artikel

Luxemburg volgt Frankrijk en verbiedt plastic AGF

AH-schap AGF. - Foto: AH

AH-schap AGF. - Foto: AH

Na Frankrijk heeft ook Luxemburg besloten plastic drastisch terug te brengen in de AGF–schappen.

Frankrijk heeft dit jaar een verbod voor plastic verpakkingen ingevoerd voor 30 producten, zoals prei, courgettes, paprika’s, komkommers, tomaten, uien en wortelgroente. Bij fruit gaat het onder meer om appels, peren, sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s, citroenen, pruimen en mango’s.

Ook Luxemburg heeft die route gekozen, bleek recent in een overleg van lidstaten in een expertgroep groente en fruit van de Europese Commissie. Ook andere lidstaten denken na over deze maatregelen, maar zijn nog niet zover, bleek op die bijeenkomst.

Mandaat verpakkingen te mijden

De Europese Commissie is met de lidstaten bezig beleid op te zetten voor verpakkingen. Dat komt voort uit de zogenoemde Green Deal en de inzet op circulaire economie. De Europese Commissie heeft daarbij een mandaat gekregen om verpakking zoveel mogelijk te vermijden.

3 opties

Bij de expertgroep zijn 3 opties besproken met de lidstaten. Er is de optie van het verbieden van meest vervuilende verpakking. Frankrijk en Luxemburg kiezen al zelf voor een verdergaande optie om alle plastic te verbieden. Dit zou echter wel nieuwe problemen opleveren voor kwetsbare producten. Hoe hou je namelijk derving in de hand voor deze producten? Daarom zouden er uitzonderingen gemaakt moeten worden. Ook is een optie in beeld die ook karton verbiedt als het niet nodig is. Deze maatregelen kunnen ook niet zonder uitzonderingen voor kwetsbare producten. Een nieuwe Europese maatregel zou een tijdspanne tot 2030 moeten beslaan, zo lijkt de Europese Commissie aan te geven.

Beheer
WP Admin