Doorgaan naar artikel

‘Luizen bovenin de spruiten, aardvlooien onderin’

Biologisch spruitkoolteler Chris van der Sterre plantte dit voorjaar op 5 april Divino. Hij wilde vroeg beginnen met oogsten en er op tijd mee klaar te zijn. Is dat gelukt?

In zijn vorige teeltgeluid maakte de Van der Sterre al duidelijk dat de teelt onder invloed van weers- en andere omstandigheden slecht uit de startblokken kwam. Aardvlooien gooiden nog extra roet in het eten. Dat resulteerde er mede in dat Van der Sterre pas op 11 oktober met de pluk van Divino startte en daar midden vorige week nog mee bezig was.

Vorige week had de teler bijna twee derde van de oppervlakte geoogst. “Alle spruiten aan de onderste helft van de stam zijn door die vlooien aangetast. Daardoor ging 50 tot 60% van de productie verloren. Ik heb daarom wat langer gewacht met plukken, om wat meer B-spruiten in de kop te krijgen. Dat is nog wel gelukt, maar wel met een lage productie: met 6 à 7 ton per hectare heb je het wel gehad.”

Schimmel Mycosphaerella

Vorige maand werd ook gestart met de pluk van Silvia. Dat ras werd geplant op 24 april, begin mei, en eind mei. Die vroegste Silvia stond er aanvankelijk mooi bij, totdat het in september voor langere tijd droog werd. Daardoor viel de groei van het gewas stil en viel het ten prooi aan melige koolluis. Van der Sterre: “Dan kun je wel gaan beregenen, maar er zat ook al wat Mycosphaerella in. Dan ga je die ontwikkeling weer stimuleren.”

Druk van luizen

Van der Sterre heeft van die eerst geplante Silvia zowat de helft geplukt. De eerste veertien dagen ging de pluk nog redelijk, daarna werd het minder. “Ik frees de rest weg, dat is een halve hectare. Hartstikke zonde, maar door de luizen was er niets verkoopbaars meer van te maken.”

De Silvia-planting van begin mei is al wel volledig geoogst. Deze is ook niet vrij van luizen, maar nog wel met verkoopbaar product.

Midden vorige week werd een begin gemaakt met de laatste Silvia-planting van eind mei. “Die is een stuk beter, want nog relatief jong en fris, met meer weerstand ook tegen luizen. De spruiten zijn minder graterig zoals vaak bij vroege plantingen. Daardoor kunnen de luizen minder goed in de spruiten kruipen. Overigens zijn de verschillen in deze planting ook groot. Dat komt door verschillen in de grondsoort. Van supergoed tot slecht. Op de zwaardere stukken tref je meer schade door aardvlooien.”

Aardvlooien bestrijden

Aardvlooien zijn nieuw voor Van der Sterre. “We hebben er nog nooit last van gehad. Wat dat betreft heb ik dit jaar toch weer wat bijgeleerd.” Dan is de vraag of aardvlooien last blijven geven. “Volgens Belgisch onderzoek is er weinig aan te doen. Spuiten met Tracer zou kunnen, maar raak je de vlooien maar half, dan heb je nog geen resultaat. En gaat dat ten koste van de natuurlijke vijanden, dan ben je nog verder van huis. In het gewas zitten heel veel spinnetjes, die vangen ook veel aardvlooien. Maar niet genoeg dus.”

‘Goed kilo’s plukken lastig’

Van der Sterre zit nog een kleine maand in het ras Silvia, verwacht hij. Het ras is in de late planting de vervanger voor het ras Nautic voor de pluk in november. “Omdat Nautic graterig kan zijn en luisgevoelig is.” Daarnaast maakt het ras makkelijk B’s. “Met de late planting lijkt dat goed te gaan. Het ras is van zichzelf al grof. Door laat te planten krijg je ook minder spruiten aan de stam. Dat scheelt ook.”

De rassen Martinus en Hemera volgen later. “Die zijn na de droogte in september enorm bijgetrokken.” Van der Sterre stelt vast dat in de zeven jaar dat hij biologisch teelt 2021 tot nu toe niet het beste jaar is. “De prijs is goed, maar het is lastig om goed kilo’s te plukken.”

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Chris van der Sterre

teler van biologische spruitkool

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin