Doorgaan naar artikel

‘Luis kwam sneller dan verwacht opzetten’

foto: DCI Media West premium

foto: DCI Media West

Bij WaLeRo in Bleiswijk wordt op 6 december weer paprika geplant.

Dat is een week eerder dan vorig jaar. Met de feestdagen komt dat ook beter uit om de arbeid goed te verdelen en iedereen aan het werk te houden.

Er is opnieuw gekozen voor het rode ras Alzamora, waarbij dezelfde stengeldichtheid van 6,9 stengels per vierkante meter aangehouden zal worden. Net voor het planten concludeert Luc van den Bosch: “Ondanks de donkere periode lijkt het er niet op dat de planten achtergebleven zijn in hun ontwikkeling. Ook de ontwikkeling van de wortels zag er goed uit.”

Laatste zetsel

De afgelopen teelt is naar tevredenheid afgerond. “Het hele jaar hebben we het gemiddeld vruchtgewicht aardig naar ons zin kunnen houden. Op het einde zakte dat vruchtgewicht wel wat, als gevolg van de warmte in september. Maar we zijn met een goede productie geëindigd.”

De oogst van het laatste zetsel paprika’s kwam goed uit met het zettingspatroon, zodat de laatste vruchten in week 44 allemaal doorgekleurd geoogst konden worden. “Het kwam mooi volgens planning uit.”

Luis kwam snel omhoog

De meeste plagen bleven goed beheersbaar. “Maar aan het eind kwam er nog wel een luisje opzetten. Van beneden uit kwamen die omhoog het gewas in. Dat ging harder dan verwacht. Gelukkig ging het gewas de versnipperaar in tegen de tijd dat vruchten vet gingen worden. Maar richting volgend teeltseizoen zullen we toch moeten kijken hoe we het anders kunnen doen, om luis langer onder controle te houden.”

Grondige teeltwisseling

Tegen Nezara heeft hij niet volvelds in hoeven grijpen. “We hebben goede hoop dat we die wants niet meenemen naar de nieuwe teelt.” De teeltwisseling is weer grondig aangepakt. “We hebben daarbij ook de teeltgoten weer goed gereinigd, en gezorgd dat het hele systeem weer vrij is van verstoppingen. Alles is goed doorgespoeld, zodat we daarna weer goed konden ontsmetten.”

De huidige teelt wordt gestart met een korte spuitcyclus, om daarna over te gaan op de biologische bestrijding. Dat laatste zal in januari zijn.

Eerst ‘plant maken’

Er wordt gestart met een vijf-weekse plant. Als temperatuurinstelling wordt een vlakke 22 graden Celsius in de nacht en op de dag aangehouden. “Eerst een weekje plant maken. Zodra er dan een beetje strekking op de takken komt, en ze gaan splitsen, dan gaan we richting 20 of 21 graden in de nacht.”

Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt geschermd. “Het ziet er naar uit dat het wat zachter weer wordt. Dan is licht welkom, en mag het scherm wat eerder open.”

De CO2-dosering gebeurt de eerste paar weken alleen met zuivere OCAP-CO2, met concentraties tussen de 500 en 600 ppm.

Kleine beurtjes

De watergift wordt gestart met vier kleine beurtjes op de dag, om te zorgen dat de planten regelmatig water krijgen en de wortels goed de mat in gaan. “Al zal dat ook afhankelijk zijn van het buitenlicht dat we krijgen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Luc van den Bosch

is paprikateler bij WaLeRo in Bleiswijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin