Doorgaan naar artikel

LTO wil ministerie Voedsel, Natuur en Platteland

Het voormalige ministerie van LNV. Foto: Roel Dijkstra

Het voormalige ministerie van LNV. Foto: Roel Dijkstra

Er moet een ministerie van Voedsel, Natuur en Platteland komen, vindt boerenbelangenbehartiger LTO. Met dat manifest gaat LTO Nederland richting de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Deze oproep doet LTO Nederland in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. LTO wil dat het met nieuwe ministerie het maatschappelijk belang van boeren een duidelijkere stem krijgt in Den Haag.

Verkiezingsmanifest van LTO

“De maatschappelijke functies van boeren en tuinders rechtvaardigen een nieuw departement. Niet alleen voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar voedsel, maar ook omwille van klimaat, platteland en landschap. Dat zijn de longen van Nederland”, aldus voorzitter Albert Jan Maat, tijdens de presentatie van het verkiezingsmanifest van LTO.

De organisatie benadrukt in het manifest dat de agrarische sector koploper is in het tegengaan van klimaatveranderingen en nu al voor 45% duurzame energie produceert in Nederland. “De land- en tuinbouw kan de springplank zijn van de Nederlandse economie en een sterke samenleving”, vindt Maat.

LTO: agrarische sector is de koploper in tegengaan klimaatveranderingen en kan de springplank zijn van de economie.

Takenpakket NVWA

LTO vindt dat het takenpakket van de NVWA moet veranderen en dat de overheid zich meer inzetten om te zorgen voor gelijke concurrentiekracht van de primaire sector in de EU. Dat kan door de mededingingsregels aan te passen. ‘Het nieuwe kabinet moet er voor staan, dat economie, ecologie en een goed sociale standaard de dragers worden voor een nieuw mededingingsbeleid in plaats van een moordend prijspakkersparadijs’, aldus het manifest.

Investeren in verduurzaming

LTO vindt dat boeren van vitaal belang zijn voor de leefbaarheid van het platteland. De organisatie vraagt van de overheid ondersteuning bij de inspanning om de leefomgeving gezond en schoon te houden en om ruimte te bieden voor innovatieve oplossingen. Initiatieven, waarin boeren, burgers en buitenlui samenwerken om tot meer duurzame energie te komen, moeten worden gestimuleerd.

Natuurmonumenten is positief over verkiezingsmanifest LTO

LTO wil het groene onderwijs onder de verantwoording van het landbouwministerie houden.

Natuurmonumenten is positief over het verkiezingsmanifest van LTO dat volgens hen ‘grote bewustwording’ uitstraalt. Het is volgens de organisatie wel hoog tijd dat ‘mooie woorden’ worden omgezet in ‘mooie daden’.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin