Doorgaan naar artikel

LTO waarschuwt op Prinsjesdag voor ‘voedselarmoede’

LTO wil dat de overheid voorkomt dat mensen in voedselarmoede terechtkomen. Daar is een kabinetsvisie op voedselproductie voor nodig, aldus de boerenbelangenbehartiger in reactie op de troonrede.

Door de nieuwe eisen voor natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn zal ons voedsel “onvermijdelijk in prijs blijven stijgen”, reageert Land- en Tuinbouworganisatie Nederland op de troonrede. LTO Nederland wil dat de politiek voorkomt dat “voedselarmoede een nieuw maatschappelijk probleem wordt.”

“Zonder eerlijke en marktconforme vergoeding is er geen bestaanszekerheid voor boeren en tuinders”, vervolgt LTO. De landbouwbranchevereniging wil dat de overheid een bijdrage gaat leveren aan onder meer de vergroening van de landbouw. “Als we onze voedselvoorziening verder blijven verduurzamen én willen dat gezond Nederlands voedsel ook in de toekomst betaalbaar blijft, dan zal de politiek deze verduurzaming financieel moeten ondersteunen”, stelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Lees ook: Kabinet reserveert € 50 miljoen voor stimulering biologische markt

LTO wil €750 miljoen voor natuurbeheer

Ook wil LTO dat er in de miljoenennota voor volgend jaar een bedrag van € 750 miljoen wordt gereserveerd voor natuurbeheer, ofwel de zogeheten ecosysteemdiensten die boeren leveren. “Vanuit de samenleving en de politiek wordt steeds meer ingezet op verduurzaming, maar een doordachte kabinetsvisie op wat dit voor onze voedselproductie betekent, ontbreekt”, aldus Van der Tak.

Hij wil onder meer dat een “een heldere, toekomstgerichte Voedselvisie 2050” wordt gemaakt, samen met de sector. Ook moet er volgens de voorzitter een “gelijk speelveld in Europa” komen vanwege de open interne markt.

Glastuinbouw Nederland: zorgen over belastingplannen

Glastuinbouw Nederland is bezorgd over onder meer de belastingplannen van de overheid. “Met name over de impact hiervan op de kleinere familiebedrijven”, reageert de brancheorganisatie.

De belangenbehartiger voorziet dat groente en fruit door de overheidsmaatregelen “alleen maar duurder worden” voor de consument. “Daardoor wordt de groep mensen die geen geld heeft voor een gezonde maaltijd groter. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want de zorgkosten worden hierdoor hoger”, aldus Glastuinbouw Nederland.

Lees op Boerderij.nl: € 175 miljoen voor jonge boeren, biolandbouw, stoffenbalans en landschapselementen

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin