Doorgaan naar artikel

LTO vreest voor treinramp met machinist Van Dam

Het kabinet dupeert Nederlandse tuinders die hun gewasbescherming wel willen vergroenen, maar niet vooruit kunnen door te trage en onvoldoende gecoördineerde vernieuwing van de regels.

Dat is de strekking van een brandbrief die LTO Nederland, Greenport Holland en de branche-organisatie Akkerbouw gisteren aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken hebben gestuurd. De organisaties vragen onder meer om vrijstellingen voor acute knelpunten in teelten, om versnelde toelating voor groene middelen en of Nederland in lijn met andere EU-landen de grenzen wil oprekken voor wat hier wel en niet geldt als kleine teelt – waarvoor deels eenvoudiger toelatingsprocedures gelden.

Beklemmende spoormetafoor

De organisaties roepen in de brief een onheilspellend beeld op: ‘het gewasbeschermingsspoor dat bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in de afgelopen decennia gevolgd hebben, wordt sneller afgebroken dan dat het spoor naar de toekomst wordt opgebouwd’.

Het gewasbeschermingsbeleid als rampenfilm. De trein met de Nederlandse boeren en tuinders die over een spoor rijdt, waarvan de nieuwe rails nog moeten worden gelegd, terwijl achter de laatste wagons de oude rails door aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen en zondvloeden worden verzwolgen.

Ontsporende tuinders

Dat de tuinders voort moeten maken, dat ondervinden ze al jaren aan den lijve. Elke ingetrokken toelating is immers inderdaad te vergelijken met een stuk spoor dat verdwijnt. Als je daar nog aan het voorttuffen was met je wagonnetje, stilstond of zelfs langzaam aan het terugrollen was, dan verdwijn je samen met dat oude spoor húp de diepte in.

Ambtenaren rijden in de weg

Dus kolen op het vuur en gáán met die stoomlocomotief. Maar daar rijdt het logge ambtelijk apparaat van EZ en van Ctgb in de weg. Die moeten het spoor vernieuwen, maar doen dat uiterst zorgvuldig en omzichtig, lees: traag.

Concreet voorbeeld: in februari van dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan waarin staatssecretaris Van Dam wordt aangespoord om haast te maken met het wegenemen van de knelpunten naar een groenere geïntegreerde gewasbescherming. Maar waar blijft de actie?

Waar staat u en waarom?

Met dat beeld voor ogen dringen zich vragen op. Wáár op dat spoor staat de gemiddelde Nederlandse tuinder? Worden er inderdaad al bedrijven verzwolgen? Staan zelfs hele teelten aan de rand van de afgrond? Of verkeren alleen de zwakke broeders in de gevarenzone, doordat ze én al eerder te weinig vaart maakten met het afbouwen van hun afhankelijkheid van verdwijnende chemische middelen én ook nog eens bedrijfseconomisch niet tot de top behoren?

Maatschappelijke bondgenoten

En: hoe kunnen Van Dam en zijn ambtenaren op gang geholpen worden? Een brandbrief van de boeren en tuinders is dan wel een handig medium om je eigen boodschap onverdund en onverkort te laten horen. Maar het zou misschien nog wel wat sterker staan als er maatschappelijke bondgenoten kunnen worden gevonden.

Voor de versnelde overgang van tuinders op groene middelen staan die bondgenoten vast en zeker in de rij. Voor het afkondigen van vrijstellingen of tijdelijke toelatingen voor telers met een acuut knelpunt in hun teelt, natuurlijk al veel minder.

Voor animatieliefhebbers, modeltreinfanaten en wie houdt van snel werkende spoorlijnbouw: zó kan het ook.



Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin