Doorgaan naar artikel

LTO trekt stekker uit Landbouwakkoord, minister diep teleurgesteld

LTO Nederland heeft dinsdagavond besloten om de onderhandelingen over het Landbouwakkoord te staken. Tot teleurstelling van minister Piet Adema van Landbouw betekent dit dat er geen Landbouwakkoord komt.

Na opnieuw een avond met overleg tussen de grootste boerenbelangenorganisatie en een aantal ministers laat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak weten dat zijn bestuur ‘het zware besluit’ heeft genomen om te stoppen met onderhandelen.

‘Niet leven van goede intenties’

Volgens Van der Tak is er niet genoeg vertrouwen om een akkoord te sluiten. “Er is geen perspectief voor de boeren,” aldus de voorman. Het akkoord dat dinsdagavond op tafel lag, staat volgens LTO vol met harde verplichtingen voor boeren en kwam het kabinet met steeds meer goede intenties, “maar van goede intenties kan een boer niet leven,” aldus Sjaak van der Tak.

Ook noemt hij de blijvende onzekerheid voor PAS-melders en andere ondernemers die onterecht zonder stikstofvergunning zitten als een van de redenen waarom er onvoldoende vertrouwen is tussen LTO en het kabinet om een akkoord te sluiten. In een statement schrijft LTO te hopen dat ‘de goede elementen die zijn bereikt niet in de prullenbak belanden.’

Piet Adema: ‘Wel perspectief’

Landbouwminister Piet Adema was hoorbaar teleurgesteld dat LTO nu vanavond de stekker eruit trekt. Volgens de bewindsman zit er namelijk wél perspectief in het akkoord dat woensdagavond op tafel lag.

“Ook voor de jonge boeren, want voor hen is het juist belangrijk dat er een Landbouwakkoord komt.” Ook minister Christianne van der Wal (Stikstof) is teleurgesteld dat LTO nu staakt.

De hoofdtafel van het Landbouwakkoord komt woensdag volgens planning opnieuw samen. Daar zal LTO haar beslissing toelichten. Desgevraagd wilde Sjaak van der Tak geen inhoudelijke punten noemen waarop de onderhandelingen zijn stukgelopen. Vorige week zei LTO nog dat er ‘cruciale stappen’ gezet zijn door het kabinet in de richting van de boeren.

Dat zou onder andere het van tafel halen van de GVE-norm zijn geweest. Blijkbaar is deze en andere toezeggingen van het kabinet niet genoeg geweest voor LTO om een onderhandelaarsakkoord te sluiten.

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin