LTO: marge supers te hoog in periode prijsdruk

28-07-2015 | Laatste update op 17-10 | |
LTO: marge supers te hoog in periode prijsdruk

Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen nu de prijzen voor landbouwproducten breed onder druk staan.

Die prijzen liggen op het laagste niveau sinds 2009. Dat zien consumenten echter niet terug in de winkelprijzen. Ketenpartijen moeten eerlijke prijzen hanteren waarbij een fair deel van de marges naar boeren en tuinders te gaan. Dat is nu beslist niet het geval, zegt LTO Nederland naar aanleiding van de acties van Franse boeren en tuinders. Die acties zijn vooral gericht op margeverbetering bij zuivel en vlees, waarvan de prijs dit jaar onderuit ging. Bij fruit en glasgroente liggen prijzen al veel langer, maar wisselend onder druk.

De margeverdeling voor groente en fruit is één van de meest bediscussieerde punten in de keten. De huidige inzinking van tomatenprijzen op de dagmarkt lijkt in een eerste oogopslag niet direct door te klinken in winkelprijzen, echter ketens kopen maar gedeeltelijk in op de daghandel. Bij marktleiders AH kosten losse tomaten €1,98 per kilo. Trostomaten €1,69 per vijf stuks. Op de dagmarkt is de inkoopprijs een fractie (15 tot 20 cent). Cherrytomaten kosten in de AH-winkels 89 cent per 250 gram.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen in juni de gemiddelde prijzen voor verse groente ruim 1 procent boven het prijspeil in juni vorig jaar. In mei en april waren de prijzen nog duidelijk beter dan in 2014.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer