LTO Noord Glaskracht heeft in brieven de gemeente Westland gevraagd voorzichtig te zijn met het aanpassen van de positie van bedrijfswoningen.
Het belang van een bedrijfswoning of woning in de nabijheid van de kas blijft ook in de toekomst belangrijk. Daarmee weerspreekt de organisatie het gevoel bij politiek dat met moderne klimaatsystemen toezicht op afstand kan worden gehouden.
Verder wil LTO Noord Glaskracht niet dat de regel van minimaal één bedrijfswoning per bedrijf uit het bestemmingsplan Glastuinbouwgebied wordt gehaald. Dat kan toekomstige herstructureringsplannen juist frustreren.
Toetsing
Glaskracht is blij dat nieuwe instrumenten worden ontwikkelen die de verplaatsing van in de weg liggende woningen stimuleert. Dat zou via het bestemmingsplan kunnen, denkt de belangenorganisatie voor glastuinbouw. LTO Glaskracht is verder voor onafhankelijke toetsing ingeval een bedrijfswoning wordt omgezet naar een burgerwoning. Het best is zo’n woning eerst te verplaatsen. Voor het zover komt, wil LTO Glaskracht eerst het bestaande beleid evalueren en concrete knelpunten inventariseren.
Praktijk
Volgens de glastuinbouworganisatie zijn er bijna geen voormalige bedrijfswoningen waarvan de bewoners in financiële problemen zijn gekomen omdat hun huis onder water staat. “Wat wel aan de hand is, is dat er bewoners zijn van voormalige bedrijfswoningen die over een gedoogbeschikking beschikken en de woning niet kunnen verkopen omdat er ofwel geen burgerbestemming op mogelijk is of omdat er op dit moment geen herstructurering plaats vindt. Wanneer de bedrijfswoning nog deel uit maakt van een glastuinbouwbedrijf, kan de “acte van eerste recht van koop voor gemeente” een oplossing bieden”, schrijft de organisatie.