LTO: brexitschade beperken, GLB en mestregels eenvoudiger

03-01-2019 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De schade door de brexit beperken, het mestbeleid eenvoudiger en een goed uitvoerbaar nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat zijn 3 speerpunten, waar LTO-voorzitter Marc Calon zich in 2019 op richt. “Maar ook in ons werk gaat het net als op de boerderij: het loopt altijd anders dan je van tevoren had gedacht.”

“We moeten een harde brexit voorkomen”, zegt Calon. “Liefst helemaal geen brexit.” Hij vreest dat met name de tuinbouw ernstige gevolgen zal ondervinden van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Op binnenlands terrein hoopt Calon op een vereenvoudiging van de mestwetgeving. Het ministerie is van plan daarover na de zomer een contourennota te presenteren naar aanleiding van de herbezinning op het mestbeleid.

Vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Calon zegt dat een land- en tuinbouworganisatie zich nooit op 1 speerpunt kan richten. “Wat wij willen zijn goede opbrengsten, een goed inkomen en weinig regels.” Hij noemt de vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een belangrijke inzet van LTO. “We hebben dit jaar Europese verkiezingen en er komt een nieuwe Europese Commissie. Hopelijk blijft Phil Hogan Europees landbouwcommissaris, want die heeft het goed voor met de landbouw.”

Stabiliteit van het kabinet

De verkiezingen van provinciale staten zullen effect hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer en daarmee mogelijk op de stabiliteit van het kabinet.

Ik hoop niet dat het kabinet valt, want deze regering is best boervriendelijk

“Dat is een risicofactor die we niet mogen onderschatten. Ik hoop niet dat het kabinet valt, want deze regering is best boervriendelijk. Kijk maar hoe het kabinet de aanvallen op de landbouw vanuit milieu- en natuurorganisaties afslaat.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer