Doorgaan naar artikel

Lora-netwerk verbindt sensoren met apparaten op kilometers

In de provincie Flevoland is sinds vorige week een Lora-netwerk actief. Dat is een digitaal wifi-achtig netwerk dat kleine energiezuinige sensoren verbindt met apparaten tot op 15 kilometer afstand.

Een LoRaWAN, de afkorting staat voor Long Range Wide Area Network, heeft in het open veld een reikwijdte van ongeveer 15 kilometer. Het wifi-achtige netwerk vraagt daarvoor weinig energie. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vochtsensoren in een perceel te steken en die vervolgens draadloos gegevens te laten versturen naar een computer die kilometers verderop staat. De sensor zelf kan tot wel drie jaar werken op slechts een batterij. Dat meldt het vakblad LandbouwMechanisatie.

Lage kosten

De investering in een Lora-netwerk is laag. Voor een paar honderd euro is een gateway te koop. Dat apparaat ontvangt de signalen van de sensoren en stuurt die door naar internet. Dat kan gaan om sensoren die data loggen over temperatuur, vocht en waterstand. Met de gateway is snel een regionaal of zelfs landelijk dekkend netwerk te maken.

Initiatiefnemers pilotproject

Internetprovider Solcon, Aeres Praktijkcentrum Dronten, Atilas Automatisering, AppsforAgri, CAH Vilentum Hogeschool en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland zijn de initiatiefnemers van dit pilotproject dat de naam ‘The Things Network Agri Flevoland’ draagt. Het project moet innovatie in de agrarische sector stimuleren. Het netwerk bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten is gestart als pilot.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin