Doorgaan naar artikel

Looneisen en WML zorgen voor druk op kosten

Per 1 januari komt er sowieso 5,5% op het minimumloon in de tuinbouw. Maar FNV wil graag meer voor iedereen.

Door de invoering van een wettelijk minimumuurloon in plaats van een minimummaandloon moeten telers sowieso hun kostprijsberekeningen aanpassen. Tot nu toe betekende de 38-urige werkweek in de tuinbouw-cao’s dat het huidige minimumloon van € 1.995 per maand neerkwam op een minimumloon van € 12,12 per uur. Maar omdat bij de berekening van een uniform uurloon is de 36-urige werkweek als standaard gekozen. Dat komt neer op € 12,79 per uur.

Voor iedereen een schepje erbij

In de onderhandelingen voor nieuwe cao’s zal FNV er voor iedereen een schepje bovenop doen. Het minimumloon moet omhoog naar € 16 per uur, liet de grootste vakbond van het land vandaag weten. En voor alle werkenden in de verschillende cao’s moet er 5 tot 14% bij. Een kwestie van het inhalen van de schade aan de koopkracht die de inflatie dit en vorig jaar heeft aangericht in de beurzen van de werkenden.

CNV

Ook vakbond CNV kwam, vorige week al, met zijn looneis voor de aanstaande cao-onderhandelingen. Die ligt tussen de 4 en 10%. De cao-Glastuinbouw is een van de cao’s waar dit najaar de onderhandelaars weer voor om tafel moeten. De cao-Open Teelten loopt een half jaar langer door, tot 30 juni 2024. Volgens LTO Nederland zal de wijziging in de Wet Minimumloon (WML) heel de onderkant van het loongebouw in de tuinbouw beïnvloeden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin