Groenten & Fruit Actueel
||

Loonbod getemperd door zorgen om meer kosten overwerk

De Cao Glastuinbouw liep op 31 maart af.
Meer dan de helft van de werknemers in de glastuinbouw werkt met een parttime contract. Foto: Bert Jansen

Meer dan de helft van de werknemers in de glastuinbouw werkt met een parttime contract. Foto: Bert Jansen

De onderhandelingsronde voor een nieuwe Cao Glastuinbouw heeft gisteren nog geen akkoord opgeleverd. Het loonbod zit ruim 2 procentpunt onder de looneis en de overwerkvergoeding is nog een heet hangijzer.

De Cao Glastuinbouw liep op 31 maart af. De onderhandelingen zijn dit jaar lastiger, doordat een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over overwerktoeslag ook voor parttimers en voor de werkgevers in de glastuinbouw nogal inhakt. “Meer dan de helft van de werknemers in de glastuinbouw werkt met een parttime contract”, zegt werkgeversonderhandelaar Ilse Lensink. “Extra uren die zij maken zouden nu ineens veel duurder worden. Dat is een flinke kostenverhoging.”

Reeks aan voorstellen tegen pijn overwerktoeslag

Aanvankelijk reageerden de werkgevers met een voorstel om dan de overwerkvergoeding per uur te verlagen. Dat is na veel tegenwind van de vakbonden van tafel en vervangen door een reeks aan voorstellen, waarmee werkgevers toch nog wat grip zouden kunnen houden op wanneer er wel of niet van overwerk sprake is. Bijvoorbeeld dat voor de eerste 30 minuten extra aansluitend op een werkdag de overwerkvergoeding niet zou gelden. “Maar dat moet natuurlijk niet een structureel oprekken van de werkdag van parttimers worden”, waarschuwt CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

Tegengaan jaarrond werk door uitzendkrachten

“We bestuderen de voorstellen samen met onze achterban”, zegt Warnaar. “Tegelijk hebben wij voorstellen gedaan naar de werkgevers over het tegengaan van jaarrond werk door uitzendkrachten. Na een jaar zou zo’n werknemer bij het tuinbouwbouwbedrijf in dienst moeten komen in plaats van jaar na jaar als uitzendkracht te moeten blijven werken.”

Ook stelt CNV voor dat uitzendbureaus die het grootste deel van hun mensen inzetten in de glastuinbouw ook volledig onder de Cao Glastuinbouw gaan vallen, in plaats van onder de Uitzend-cao. “Qua loon zijn die cao’s wel gelijk, maar secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden niet. Regelingen die lopen via Colland, zoals geld voor opleidingen of de seniorenregeling, gelden niet voor uitzendkrachten.”

Pas middenin loononderhandeling

Dat de werkgevers met een loonbod komen van gemiddeld 3,2% extra (een deel is een nominaal bedrag extra, wat in procenten voor hoger of lager ingeschaalde werknemers anders uitvalt) waar de bonden vragen om 5,5%, daarvan zegt Lensink: “We zitten eigenlijk pas middenin dat proces. Of er nog ruimte is hangt af van de andere voorstellen.” Of er op het eerstvolgende overleg op 21 mei al een voorlopig akkoord zou kunnen komen? “Ik ga er altijd optimistisch in, in de overtuiging dat beide partijen eruit willen komen.”

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers