Doorgaan naar artikel

Loods Agro Packing Station eindelijk legaal

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Met de goedkeuring van een aangepast bestemmingsplan door de Raad van State kan groentensorteer- en verpakkingsbedrijf Agro Packing Station in Creil definitief verder.

De loods van het bedrijf in de Noordoostpolder was al in aanbouw, maar het nieuwe bestemmingsplan was nog niet definitief. Vorig jaar nam de Raad geen genoegen met een eerder bestemmingsplan voor de activiteiten op de bedrijfslocatie aan het Klutenpad. Op 19 oktober ging de Raad wel akkoord met het aangepaste plan.

Geluidsoverlast

Dit plan kan voldoende bescherming bieden tegen geluidsoverlast door het bedrijf, vindt de Raad. Agro Packing Station sorteert en verpakt aardappelen en groente van agrarische bedrijven uit de omgeving. En dat betekent veel vrachtverkeer dat het bedrijf bezoekt.

Omwonenden klagen

Om aan de geluidsnormen te kunnen voldoen, is in het aangepaste plan het aantal vrachtwagenbewegingen beperkt. Wordt dit aantal bewegingen te groot, dan ontstaat er onaanvaardbare geluidsoverlast bij omwonenden.

Handhaving

De omwonenden klaagden bij de Raad dat de gemeente Noordoostpolder allerlei juridische kunstgrepen heeft toegepast om aan de normen te kunnen voldoen. En dan nog biedt het plan geen oplossing, omdat het niet te handhaven is.

Grens aan transportbewegingen

Alles hangt af van het aantal vrachtwagenbewegingen dat maximaal is toegelaten aan de oostzijde van het bedrijfsterrein. Bij overschrijding ontstaat er een illegale situatie waarbij de gemeente Noordoostpolder moet ingrijpen. Maar controleurs van de gemeente gaan niet de hele dag voor de deur van het bedrijf liggen om het aantal vrachtwagens te tellen.

Toch denkt de Raad van State dat er geen onaanvaardbare situatie zal ontstaan. “Het is weliswaar bewerkelijk om door middel van handmatige tellingen bij te houden hoeveel vrachtwagenbewegingen er op een dag plaatsvinden op het oostelijke deel van het terrein, maar onmogelijk is dit niet”, aldus de Raad. Wie die tellingen moet doen, maakt de Raad niet duidelijk.

Beheer
WP Admin