Doorgaan naar artikel

LNV versoepelt bio-certificering supermarkten

Het ministerie van landbouw versoepelt de biologische certificeringsregels voor supermarktketens. Dat schrijft minister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

Een deel van de certificeringsverantwoordelijkheid kan worden overgedragen van individuele winkels naar het niveau van hoofdkantoor of distributiecentrum. Als gevolg van de aanpassing hoeft jaarlijks niet 100% maar 30% van de individuele winkels van betreffende keten gecontroleerd te worden. Dit moet leiden tot lagere kosten en lasten van supermarktketens.

Nieuwe Europese verordening

Vanwege een nieuwe Europese verordening moet de gehele biologische keten gecertificeerd zijn om het toezicht op en de betrouwbaarheid van het biologisch keurmerk te kunnen borgen. Alle individuele verkooppunten van onverpakte biologische producten evenals verkooppunten waar bereiding plaatsvindt als afbakken, snijden en verpakken moeten daarvoor gecertificeerd zijn, kleine verkooppunten uitgesloten. Vanaf 1 juli dit jaar gaat Skal hierop handhaven.

Eerder dit jaar werd bekend dat veel supermarktketens als gevolg van de nieuwe verordening stoppen met de verkoop van onverpakte biologische producten. Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet weten dat supermarkten zich niet konden vinden in de controle-opzet waarin onder meer alle verkooppunten jaarlijks individueel gecertificeerd moesten worden. Met de certificering gaan kosten, minimaal € 502 per verkooppunt, en administratieve lasten gepaard.

Minder streng in België en Duitsland

Uit navraag door Skal-Biocontrole bij controleorganisaties in België en Duitsland is gebleken dat de inspecties daar minder vaak plaatsvinden en minder lang duren. Reden om nu ook in Nederland met een aangepaste vereenvoudigde certificeringssystematiek voor supermarktketens te komen.

Minister Staghouwer noemt desalniettemin de terughoudendheid van veel supermarktketens tot nu toe ‘ronduit teleurstellend’. Deze houding strookt volgens de minister niet met het coalitieakkoord, waarin het kabinet een niet-vrijblijvende bijdrage van de hele keten, en dus ook supermarkten, verwacht in de enorme verduurzamings- en transitieopgaven waarvoor de individuele agrariërs staan. Hij hoopt dat betreffende supermarkten zich alsnog laten certificeren en rekent op hun medewerking.

CBL was nog niet in staat om te reageren.

Share this

Afbeelding
Jan Willem Veldman

redacteur Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin