LLTB start Meldpunt Criminaliteit Buitengebied

12-12-2016 | Laatste update op 01-11 | |
Foto: jan Willem Schouten
Foto: jan Willem Schouten

De vele trekkerdiefstallen in Limburg noopt de LLTB tot actie.

Een officieel Meldpunt Criminaliteit Buitengebied Limburg, waar anoniem melding kan worden gedaan over criminaliteit en misdaad in het buitengebied, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), heeft het initiatief ertoe genomen. De reden om nu met een dergelijk meldpunt te komen is het grote aantal trekkerdiefstallen in Limburg. Zeker een tiental trekkers van fruittelers is de laatste tijd in het Heuvelland al verdwenen. Kortgeleden was het weer raak in Ulestraten, Kasen en Schimmert. De getroffen ondernemers krijgen veelal alleen de dagwaarde vergoed van hun verzekeraar, en zeker bij een wat oudere trekker is dat niet veel.

Online melding maken van criminaliteit

Op de website van de LLTB is het meldpunt te vinden, via lltb.nl/criminaliteit. Limburgse boeren en tuinders kunnen daar via een formulier melding maken van criminaliteit. De melder hoeft niet per se zelf slachtoffer van een misdrijf te zijn.

Voor LLTB-voorzitter Léon Faassen is de maat helemaal vol. “Het loopt ondertussen de spuitgaten uit, we kampen al heel lang met criminaliteit in het buitengebied. Denk aan de diefstal van landbouwvoertuigen en diesel, en het planten van hennep tussen de mais. Vandaar dat we samen met het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing werken aan programma’s om de criminaliteit op het platteland verder terug te dringen.”

‘Limburg extra kwetsbaar’

Volgens Faassen is Limburg als grensregio extra kwetsbaar. “Het lijkt erop dat juist Limburgse boeren en tuinders meer te maken hebben met criminele activiteiten. Zelfs de Westdeutscher Rundfunk (WDR) vond dit erg opvallend. Zij waren gisteren bij ons op bezoek om daar verder op in te zoomen. Zij zeggen dat dit aan de Duitse kant van de grens veel minder speelt. Ik hoop dat het meldpunt meer helderheid gaat geven over de ernst van deze problematiek”, aldus Faassen.

Beukema
Eric Beukema redacteur ondernemen
Meer over


Beheer