LLTB: oogstroof neemt toe

16-09-2014 | Laatste update op 18-08 | |
LLTB: oogstroof neemt toe

Het komt steeds vaker voor dat landbouwproducten van het land gestolen worden.

LLTB ziet een forse toename in de afgelopen twee jaar. De landbouworganisatie baseert dit op basis van contacten met haar leden. Aardappelen, wortelen, prei, kroppen sla, uien. Dieven nemen allerlei gewassen mee van het land.

Herman Mertens, woordvoerder LLTB: “Oogstroof noemen we het. Wij hebben de indruk dat het de laatste twee jaar toeneemt.” Een duidelijke verklaring voor de toename heeft Mertens niet. “Wellicht heeft dit te maken met de crisis en dat mensen minder te besteden hebben”, zegt hij. Dat vooral sprake is van oogstdiefstal in Limburg komt volgens de LLTB doordat er in dat gebied relatief veel open teelten zijn.

Ook in andere delen van het land komt het voor dat landbouwproducten van het land worden gestolen. Akkerbouwer Wim de Witte uit het Noord-Brabantse Steenbergen betrapte ruim een week geleden twee fietsers toen zij wortelen bij hem en appels van de buurman stalen. Hij deed direct aangifte. Dat doen boeren lang niet altijd, ervaart Mertens. Toch adviseert hij zijn leden om dat wel te doen.

Akkerbouwer Peter Erkens uit Heerlen heeft dat vorig jaar wel een keer gedaan. Met succes. De dader moest in opdracht van de Officier van Justitie het schadebedrag van €50 terugbetalen. De akkerbouwer erkent dat hij niet altijd aangifte doet, omdat het veel tijd kost. Erkens heeft veelvuldig te maken met ‘oogstdieven’. Vooral zijn aardappelen worden gestolen van het land. Erkens schat dat hij jaarlijks een paar honderd euro schade heeft door oogstroof.

ter Horst
Martijn ter Horst redacteur


Beheer