Limburg in laatste fase van uitrol waterstofnetwerk

30-06 | |
Glastuinders zagen in de coronacrisis de kosten voor energie teruglopen, omdat de olieprijs zakte. - Foto: Mark Pasveer
Glastuinders zagen in de coronacrisis de kosten voor energie teruglopen, omdat de olieprijs zakte. - Foto: Mark Pasveer

Limburg komt in het uitrolplan voor het Nederlandse waterstofnetwerk in de laatste fase, in 2030, aan bod.

Dat blijkt uit plannen van de Gasunie. Limburg komt in fase 3 aan bod om de ring van het waterstofnetwerk in Nederland te sluiten. Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren eerst de zeehavens met de grote industriële clusters in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd.

In 2030 moet de kring in Nederland gesloten zijn met aansluiting van Limburgse industrie aan het waterstofnetwerk.
In 2030 moet de kring in Nederland gesloten zijn met de aansluiting van de Limburgse industrie aan het waterstofnetwerk.

Tuinbouw laat oog vallen op waterstof

De zuidelijke route is in 2030 mogelijk omdat de aardgasleidingen dan pas beschikbaar zijn. Limburgse glastuinders hebben zich verenigd in een stuurgroep om de toekomstige duurzame energievoorziening tot stand te brengen. Door problemen met aardwarmte wordt aan waterstof een belangrijke rol toegedicht. Volgens Gasunie is de vraag naar waterstof in Limburg nog onduidelijk. De inschatting is nu dat tussen 2027 en 2029 de verbinding nodig is.

Kansen voor Westland

Het landelijke waterstofnetwerk begint bij industriële clusters aan de kust. Dat zijn de locaties waar grootschalige windenergie van windparken op zee aan land komen. Nu is dat nog in de vorm van elektriciteit, maar iets verder in de toekomst ook in de vorm van waterstof na elektrolyse. Capaciteit daarvoor is gepland in de buurt van Westland en kan voor duurzame restwarmte zorgen.

De eerste fase is het verbinden van het Nederlandse netwerk op het Duitse netwerk en opslag van overschotten aan waterstof in zoutcavernes in Groningen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer