Doorgaan naar artikel

Lidl neemt verre leveranciers AGF onder de loep

Lidl stopt met het invliegen van groente en fruit. De keten overweegt bootvervoer of andere leveranciers.

Lidl Nederland wil de impact op het klimaat verminderen en zet daarom naar eigen zeggen als eerste grote landelijke supermarkt in Nederland deze stap.

Peulvruchten en groene asperges

Producten die van elders werden ingevlogen, zijn volgens een woordvoerder bijvoorbeeld peulvruchten en groene asperges. Tot maart heeft Lidl de tijd om gefaseerd naar deze ketens met verre bestemmingen te kijken. Het kan zijn dat transport per zeecontainer een alternatief is, maar het zoeken naar leveranciers dichterbij is ook een optie.

Lidl Nederland zet deze stap los van de Europese inkoop van Lidl, stelt de woordvoerder. “Lidl Zweden was de eerste met deze stap. Wij kregen daar toen ook veel vragen over en dachten: kunnen we die stap ook zetten? We hebben nu de knop omgezet.”

Inkoopstroom

Transport per boot betekent mogelijk dat de keten anders ingericht moet worden en dat flexibiliteit wordt ingeleverd. Het kiezen van een andere vervoersmogelijkheid is waarschijnlijk niet voor alle betroffen ketens de beste keuze. De woordvoerder kan niet zeggen hoeveel producten opnieuw bekeken worden. Een onbekend deel van de groente en fruit komt via het centrale Lidl-inkoopkantoor.

Lidl benadrukt dat klanten nauwelijks iets van de verandering zullen merken. Bij Lidl komen, afhankelijk van het seizoen, bijna alle producten van de groente- en fruit afdeling van Nederlandse bodem. De keten heeft in Nederland zo’n 440 filialen.

Voor bloemen vliegt Lidl ook miljoenen stelen in. De woordvoerder kon nog niet zeggen of de maatregel ook voor bloemen geldt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin