Doorgaan naar artikel

Lidl: biogroente naast gangbaar kan deze vervangen

Biologische groenten en fruit die nu als alternatief voor gangbaar dienen, kunnen die op termijn vervangen. Voor import werkt Lidl met GLOBALG.A.P.

Dat antwoordt Lidl op vragen over hun biologisch beleid. Voor de versproducten die het beste verkopen, heeft de keten een biologische variant, laat de Lidl weten. Daarmee is het assortiment niet heel breed. Wel zegt de keten het assortiment verder uit te breiden. Of Lidl daarmee dit jaar met hoge inflatie opnieuw uitbreiding krijgt van het biologische AGF-assortiment, is niet duidelijk. Daarop kregen we geen antwoord. Lidl kan een biologisch product opnemen als alternatief voor een gangbaar product. Al kan een alternatief op termijn ook het gangbare product vervangen, stelt de woordvoerder.

Klein prijsverschil met gangbaar

Wel heeft de keten duidelijk positie genomen op biologisch. Lidl is als eerste grote retailer met alle winkels Skal biologisch gecertificeerd en werd door de Volkskrant recent genoemd als goedkoopste biologische supermarkt. Het biologische glasgroentenassortiment groeide afgelopen seizoen met naast bio-komkommer, ook bio snack- en trostomaten. In die verkopen ziet Lidl groei, maar niet duidelijk is hoe groot die groei is. Het prijsverschil met gangbaar is relatief klein, getuige het prijsonderzoek bij de Volkskrant. Niet alle uitbreidingen werden een succes. Zo werd eerder zichtbaar dat bijvoorbeeld biologische peer het veld moest ruimen in 2021.

Duurzaamheidseisen GLOBALG.A.P.

Lidl heeft zich voor gangbaar Nederlands product duidelijk verbonden aan On the Way to PlanetProof. Ontwikkelt dat keurmerk zich naar de wens van Lidl? “We kijken continu of PlanetProof nog voldoet aan onze eisen, PlanetProof zelf blijft zich als keurmerk uiteraard ook ontwikkelen. PlanetProof is samen met biologisch het enige keurmerk op AGF van Nederlandse bodem.” En daar heeft Lidl internationaal een andere lijn gevolgd. Waar GLOBALG.A.P. een internationaal keurmerk is, geldt de inkoopeis alleen voor Nederlands product. Voor de internationale inkoop wordt met voedselveiligheidscertificaat GLOBALG.A.P. gewerkt. “Voor internationale AGF hebben we samen met GLOBALG.A.P. een biodiversiteit add-on ontwikkeld.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin