Doorgaan naar artikel

Licht herstel witlofmarkt

De witlofmarkt is de afgelopen weken licht hersteld, maar de kiloprijs komt nauwelijks boven de kostprijs uit. Er is nog altijd te veel aanbod. Frankrijk verstoort de markt.

 

De witlofmarkt lijkt voorlopig nog nadelig beïnvloed te worden door Frankrijk. De handel noemt prijzen van 75 tot 85 cent per kilo, terwijl deze in goede tijden ruim boven de euro uit kunnen komen. De prijs is fors verbeterd ten opzichte van twee weken geleden, toen 50 cent per kilo betaald werd, maar ligt nog altijd niet veel hoger dan de kostprijs, die geschat wordt op 70 cent per kilo.

De matige prijs lijkt niet in verhouding te staan tot een behoorlijke vraag. Vooral vanuit Duitsland en Scandinavië is de vraag de laatste weken behoorlijk aangetrokken. Ook in Nederland is de vraag goed, vooral doordat nu al twee weken op rij een serie supermarkten witlof in de actie heeft. Deze week waren dit overigens niet alleen de grote jongens. De witlof lag onder meer als actieproduct bij C1000, Deen en Vomar. De toenemende afzet wordt deels ook ingegeven door het langzaam afnemende aanbod van bloemkool. 

Zuid-Europa
In de Spaanse provincies Murcia en Alméria leidt koud en regenachtig weer tot een lagere productie. In de Franse provincie Bretagne is het de wekenlange droogte die de productie momenteel hindert en de prijzen opdrijft. Voor bloemkool wordt nu ruim een euro per stuk betaald en voor broccoli zelfs 1,50 euro per kilo. Over enkele weken kan witlof profiteren van het wegvallen van het broccoli-aanbod uit Spanje.

Dat ondanks de scherpe vraag en minder concurrentie van andere gewassen de prijs toch daalt, is het gevolg van een schrijnende Franse overproductie. Naar schatting veertien producentenorganisaties in Frankrijk zijn al jaren in een felle competitiestrijd verwikkeld voor marktaandeel bij de retail in Frankrijk, maar ook daarbuiten. Waar vorig jaar de Franse productie daalde, wordt voor dit jaar een stijging van 13 procent verwacht. Daarbij voeren de Fransen de productie nog steeds op. 

Zware witlof
Bijkomend probleem is dat de kwaliteit van het Franse product dit jaar gemiddeld een stuk lager is dan normaal. Het lijkt erop dat Franse telers relatief veel ‘zware witlof’ hebben geproduceerd uit nieuwe rassen. In de markt duikt witlof op met kroppen van 300 tot zelfs 350 gram.

Het lijkt er volgens handelaren op dat de prijs voor witlof niet sterk meer zal verbeteren, omdat er eenvoudigweg te veel witlof op de markt is. Zelfs prijsstunten door marktleider in supermarktland Albert Heijn deed de prijzen slechts kort opleven.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin