Doorgaan naar artikel

Licht herstel Conference op veilingen

404201 Perensorteerder

404201 Perensorteerder

De donderdagveiling in België leverde een iets vriendelijker beeld op. Op groothandelsmarkten geeft de perenprijs geen krimp.

Met iets kleinere volumes keerden de Belgische veilingen op donderdag 17 februari de terugval in Conference-prijs van de laatste weken. Deze week startte met vooral bij klasse 2 een fikse terugval. Het leidt ertoe dat gemiddelde prijs voor klasse 1 en 2 op dit moment niet meer boven het dure jaar 2019-‘20 ligt. De voorsprong in prijs is verdampt in België.

Nog niet veel aan de hand op internationale Conference-markt

Afgaande op de prijsnoteringen voor Conference op internationale groothandelsmarkten, is er nog niet veel aan de hand. In week 6 liep de Conference-prijs zelfs een paar cent op. De Belgische Conference-prijs op de Duitse groothandelsmarkt werd ondersteund door de krapte uit Italië. Met name Abate Fetel raakt op en wordt zo onbetaalbaar dat alternatieven beter benut worden.

Fors prijsverschil klasse 1 en 2

Dat stabiele prijsbeeld op de internationale groothandelsmarkten wordt wel gereflecteerd door de prijsverschillen die telers voor klasse 1 en 2 ontvangen. Het verschil bedraagt voor de 65’ers bijvoorbeeld € 0,45 per kilo. Dat is fors, maar betekent ook dat voor klasse 1 nog een prijs van € 0,89 betaald werd op donderdag 17 februari. Op de Duitse groothandelsmarkten was de handelsprijs in week 6 € 1,43, een paar cent boven het niveau van week 5 en ook boven de prijs voor Nederlandse Conference (€ 1,39). Vorig jaar lagen de handelsprijzen voor Conference net boven de euro.

Kort samengevat beuren de perentelers de klasse 2 prijzen die precies een jaar geleden betaald weren en de prijzen voor klasse 1 peren van het dure jaar 2020. Het laat zien dat de zwakte momenteel zit bij de waarde van klasse 2 in België.

Beheer
WP Admin