Doorgaan naar artikel

​‘Licht aan einde tunnel’

“Tot nu toe is het een moeizame teelt wat betreft klimaat en plagendruk, maar er staat wel een groeizaam en fris gewas dat een hittegolf kan doorstaan”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.

“Op 3 juni hadden we eindelijk een dag met 3.000 Joules instraling. Dat is positief, omdat het een heel donker en vochtige start van het jaar is geweest. Dat we te weinig licht hadden, hebben we gemerkt met het aanhouden van een extra stengel in week 8. In de periode erna hebben we rustig geteeld om de extra stengel zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Het vruchtgewicht is na het stoppen met trossnoeien niet toegenomen, wat normaal altijd wel met 5 tot 10 gram toeneemt. Het vruchtgewicht bleef relatief gelijk op 85 gram.”

Doordat de teler heeft teruggesnoeid valt de afname van het vruchtgewicht op zijn locatie mee. Op de andere locaties van het tomatenbedrijf neemt het met ongeveer 10 gram af.

Plant langer belast

Door de maandenlange noordenwind is het moeilijk om te luchten. “Hierdoor kan makkelijk de kou naar binnen worden gehaald. Met die noordenwind is het geen groeizaam weer, waardoor de plantbelasting langer aanhield. Hierdoor zijn we meer vegetatief gaan sturen met het schermdoek ’s nachts gesloten. Tot week 20 was dat van 21.30 tot 8.00 uur de volgende morgen. De laatste weken laten we het scherm vanaf 3.00 uur openlopen”, aldus de tomatenteler.

Door de constante noordenwind zijn de verschillen tussen warme en koude plekken groter. Aan de noordkant van de kas, waar het warmer is, is het gewas slanker. Aan de andere kant waar het kouder is, zijn de stengels dikker.

Harder en stugger gewas

Door actief te ontvochtigen vanwege gevaar voor Botrytis heeft de teler vanaf week 15 geprobeerd actief te telen om het gewas harder en stugger neer te zetten om deze schimmelziekte tegen te gaan. “Dat is gelukt, maar het nadeel is dat de Macrolophus zich niet goed ontwikkelde, ondanks het bijvoeren met Artemia. Daarom zeten we sinds week 19 pleksgewijs extra Macrolophus uit en zijn we in week 21 extra gaan bijvoeren.”

Het wachten was op het mooie weer, wat nu is gekomen. “Spint ontwikkelt zich dan ook hard, maar Macrolophus ook. Eveneens hebben we veel gele vangplaten en -linten opgehangen vanwege witte vlieg.

Hoge ziektedruk

De noordenwind brengt ook vocht met zich mee, waardoor er gevaar voor Botrytisaantasting bestaat en er een lichte mate van meeldauw aanwezig is. In week 22 heeft er een behandeling met Luna tegen meeldauw plaatsgevonden.

De teler merkt het ook aan de witte vlieg, die veel meer aan de noorderlijke kant van de kas zit. Door de noorderlijke wind is er ook een koude trek in de kas, waardoor spint al vroeg in het seizoen aanwezig is in het gewas. Hiertegen worden extra Macrolophus en Phytoseiulus uitgezet.

Achterlopende productie

“Met de productie lopen we achter. Het is meer dan en kilo in vergelijking met een gemiddelde van zes jaar. De kwaliteit van de tomaten is goed en de vruchten hebben een mooie rode kleur. We zijn al enkele weken los aan het oogsten.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rick Van Schie

is tomatenteler bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin