Doorgaan naar artikel

‘Leuke dingen te doen met beregening’

Nachtvorstberegening in hardfruit. - - Foto:  Vidiphoto

Nachtvorstberegening in hardfruit. - - Foto: Vidiphoto

Fruitteler André Alkema is blij met zijn waterbassin. “Daar zijn leuke dingen me te doen.”

De bloei van de perenbomen is achter de rug bij André Alkema in Sint Maartensdijk. Het verschil tussen de Conference en Xenia is groot. “De bloei van Conference varieerde enorm, echt van slecht tot goed. Vorig jaar waren de bomen op een aantal plekken leeg geruid, waardoor ik te veel groei kreeg. Op diezelfde plekken was dit jaar de bloei matig. Ik heb er geen verklaring voor.”

Over de Xenia-peer, zijn ‘oogappeltje’, is hij beter tevreden. ‘Het deel met wat oudere bomen hangt niet vol, maar wel voldoende. De 3 hectare met bomen van 5 jaar oud, zit echter ramvol.” Veel dunwerk verwacht Alkema niet. “Xenia geeft weinig handwerk, ik vermoed hier voldoende natuurlijke rui.

Weinig flesvruchten in Conference

De Conference-bomen die vol zitten, laten nu al een leuke rui zien.” Het valt hem op dat hij weinig flesvruchten ziet in zijn Conference. “Dat was vorig jaar wel anders. Ik verwacht vooralsnog een goede kwaliteit.”

De springers van de bladvlo houden niet van regen. Die heb ik als het ware weggespoten

Door droogte weinig schurft

Ziekten en plagen dagen hem nog weinig uit. Dankzij de droogte geven schurft en zwartvruchtrot weinig problemen. Ook de druk van de perenbladvlo valt mee. “Ik heb een keer gespoten tegen de perenbladvlo. Ik heb dit jaar ook nachtvorstberegening en een bassin aangelegd. De springers van de bladvlo houden niet van regen. Die heb ik als het ware weggespoten. Met die beregening kun je leuke dingen doen.” Op slechts een paar plekjes verraden het wat slappere blad en de bladkleur, dat het droog is. “De droogte valt mee. Ik heb 2 keer 6 uur beregend tegen nachtvorst, dat is toch 40 millimeter.”

‘Schrok me dood van rekening’

Over de bemesting denkt Alkema nog na. “Begin maart heb ik kalkamonsalpeter gestrooid, maar ik schrok me dood van de rekening! Ik denk erover om voor de tweede ronde dierlijke mest te gebruiken. Maar ook dat krijg je niet meer voor niets. Ik wacht eerst de rui maar even af, om te zien wat er blijft hangen.”

Auteur: Andrea DIsco

Beheer
WP Admin