Doorgaan naar artikel

‘Lekkerder klimaat onder scherm’

Image premium

Bij Jansen Paprika in Andijk staat het gewas er begin week 27 ‘hittegolfbestendig’ bij.

Theo Jansen: “De afgelopen dagen ging de pH al omhoog. Afgelopen weken hebben we redelijk paprika’s gesneden, waardoor we weer groei hebben gekregen. Dan kan hij heet weer beter hebben dan dat het gewas net vol hangt en net zijn zetting er uit drukt.”

Scherm tegen felle instraling

Schermen helpt om de ergste hitte buiten te houden. “We hebben een dubbel scherm. Met het sterk isolerende doek met veel aluminium kunnen we het klimaat lekkerder maken en houden. Dat is met die hoge instraling belangrijker dan lichtverlies. Je ziet het goed bij het toppen en indraaien. Onder het scherm blijft de kop nog netjes na het toppen/draaien, bij een open scherm gaat de kop hangen als je dat hebt gedaan.”

Invloed IJsselmeer

Tot nu toe valt het overigens nog mee met de warmte. “In het hele land praten ze over 25 tot 26 graden buiten, maar bij ons is het nog 22 graden. We zitten hier tegen het IJsselmeer aan. Ook hou je daardoor net iets makkelijker vocht.”

Om het ook voor het personeel dragelijk te houden met de opgegeven hittegolf, is besloten om een uurtje eerder te beginnen met werken en een uurtje eerder op te houden. “Ze werken dan van 6.00 uur tot 15.00 uur.”

Afluchten

De nachttemperatuur staat ingesteld op 18 graden Celsius. Er wordt na 22.00 uur weer wat afgelucht op 19 graden Celsius. Eerder was dat niet nodig omdat de nachten steeds nog niet echt warm werden. Toen was hooguit een klein luchtje nodig om vocht kwijt te raken.

Met watergeven wordt vroeg gestart, rond 8.30 uur. De beurten per 80 Joules gaan door tot 19.00 uur. Omdat er voldoende wordt gedruppeld en er al een lagere EC wordt meegegeven, staat er geen extra EC-verlaging ingesteld.

Wittevlieg

Bij de plagen zijn de rupsen onder controle. We heeft hij wat last van wittevlieg. “Die is lastig onder de knie te krijgen. We hebben behoorlijk Macrolophus ingezet. We zitten er nu al anderhalve maand mee. We gaan het redden, maar het gaat wel moeizaam.” Hij blijft er kort op zitten. Ervaring uit het verleden heeft hem geleerd dat wittevlieg heel moeilijk te onderdrukken wordt als je die plaag eerst uit de hand laat lopen door er niet snel en scherp genoeg op te reageren.

Bekijk meer

Delen

Image
Theo Jansen

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin