Doorgaan naar artikel

‘Lekker vroeg met Chinese kool, maar grondconditie is bar’

Image premium

“Morgen komen de eerste planten binnen, dat is een week eerder dan andere jaren”, vertelde Arjen Bevelander op donderdag 13 maart.

Zijn bedrijf staat in Achthuizen, aan de oostkant van het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Hij heeft het over Chinese kool, in 4 centimeter perspotten van plantenkwekerij Beekenkamp. Normaal krijgt hij de planten als ’type 25′, deze keer wordt dat ’type 20′, die planten zijn iets kleiner. Het uitplanten van deze eerste zending, met een zelfrijdende Basrijs, volgt na het weekend. “De planten kunnen zo nog mooi gedurende het weekend even afharden.”

Dubbele en enkele bedekking

De eerste planting wordt afgedekt met vliesdoek plus folie. Na tien tot veertien dagen gaat de folie er weer af, mits het weer dat toelaat. Vorig jaar was de laatste vorst op Tweede Paasdag, herinnert Bevelander zich, dat was in het laatste weekend van maart.” De tweede planting moet het stellen met een afdekking met enkel doek.

Vast gezeten met haspel

Weinig enthousiast is hij over de huidige bodemconditie. “Die is bar. De omstandigheden afgelopen herfst waren niet al te best. De grond is de tweede week van december geploegd: dus niet al te vlak. Nu is de grond bovenop wel droog, en kluiterig, maar de ondergrond is nog erg nat. Een buurman heeft op 12 maart uien gezaaid, die zijn meteen beregend. Maar het overkwam hem wel dat hij met de beregeningshaspel vast kwam te zitten.”

“Het is gewoon geen voorjaarsland. Een akkerbouwer zou moeten wachten, maar in ons geval is dat geen optie: de eerste planten komen nu, de volgende zending staat over twee weken klaar.”

Om de grond voldoende fijn te krijgen, heeft Bevelander de grondbewerking deze keer aangepast. “Met een hoop pk’s; op een  grovere manier dan normaliter voor een eerste planting nodig is: met een Multivator (=hakenfrees van AVR) voorop de trekker en een rotorkopeg achterop. Het is de kunst de grond daarmee vlak te leggen, zonder al te diep te werken.”

Direct beregenen

Na het planten wordt direct beregend. “Dat doen we voor het afdekken. Dat is niet ideaal, maar we gebruiken nieuw doek. Daarvan heb ik het idee dat de waterverdeling niet optimaal is, omdat het ’t water niet egaal doorlaat. Onder invloed van het zonlicht wordt het doek na verloop van tijd wat poreuzer, is mijn indruk.”

Het ras is Manoko, voor alle plantingen tot half juli. “Vandaag heb ik mijn eerste koriander voor dit seizoen gezaaid. Dat is voor ons een buitenteelt, net als de teelt van bladselderij, krul- en bladpeterselie, munt en tijm. Verder telen we bieslook, 8 gewassen in totaal dus.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin