Doorgaan naar artikel

‘Lekker tempo maken op vol belast gewas’

Afbeelding

Er staat een vol belast gewas bij Patrick van der Voort in Honselersdijk. “Afgelopen periode zaten we tegen de 20 vruchten per vierkante meter.”

Het was de bedoeling om bij het rode ras Artega op het tweede en vierde oksel zetting te laten komen, om een goede regelmaat op te bouwen. “Maar dat is niet gelukt, vanwege te weinig licht. Afgelopen periode is de zetting heel moeilijk geweest. Uiteindelijk kwam die zetting pas op het vierde en vijfde oksel, waardoor we nu met een hoge plantbelasting zitten.” De verwachting is dat in de tweede helft van maart de eerste vruchten oogstbaar zijn.

Door de flinke plantbelasting is de gewasgroei beperkt, en is het toppen en indraaien goed bij te houden.

Folie eruit

Het foliescherm is in week 5 verwijderd. “Dit is niet het jaar van het vaste folie gebleken, met zulk zacht weer. Het vochtdeficiet ging naar de 2 toe, en je merkte dat het te vochtig en te zwak werd. We hebben het er niet heel vroeg uitgehaald, maar waren ook niet een van de laatsten. Daarbij hebben we ook gekeken naar de weersverwachtingen. Hij gaf toen geen koud weer op voor de komende periode. Achteraf hebben we helemaal geen kou meer gekregen.” Zeker in de maand februari is er dan ook knap minder gas verstookt dan gebruikelijk.

Tempo maken

Vanwege de hoge plantbelasting, en het niet te grof willen laten worden van de paprika’s, houdt Van der Voort een etmaaltemperatuur aan van ruim boven de 20 graden Celsius met lichte buitenomstandigheden. Ook met donkerder weer wordt nog 19,7 tot 19,8 graden Celsius aangehouden. “We zijn aardig tempo aan het maken.”

De dagtemperatuur van 21 graden Celsius mag vanaf 16.30 uur naar 18 graden. De temperatuur mag rustig zakken. Er wordt niet extreem op een daling gewerkt. Vanaf 21.00 uur begint weer het rustig opstoken richting de dagtemperatuur, die rond 9.00 uur wordt bereikt.

Doek vlot dicht

Het schermdoek gaat eind van de middag op licht dicht. “Op zo’n dag dat het buiten nog 12 graden was, bleef het wel langer open. Maar we proberen nu wel lekker tempo te maken, en het scherm vlot dicht te trekken. Zetting creëren is nu toch even niet aan de orde.”

Hoge EC

De watergift gebeurt wat meer op licht. De EC in de mat is nog aan de hoge kant. “We hebben de mat vrij droog gehouden met oog op zetting. Alles moet dus nog even ‘losgespoeld’ worden. De EC is nu nog 5, maar de daling komt al wat op gang.”

Plotseling luis

Aan biologie is er swirskii ingezet, de laatste zending Macrolophus is aan de beurt, en vanaf week 10 komt er Orius bij. Luis gaf helaas een te snelle opbouw te zien om deze plaag biologisch onder controle te houden. “Het gewas liep behoorlijk de rode luis in. Van het ene op het andere moment kwam die binnen. Mede door het zachte weer ging dat hard ook. We hebben toen een correctie met Plenum toe moeten passen. Andere jaren konden we het tot mei of juni uithouden met de graanpollen, maar dat liep nu even anders.”

Beheer
WP Admin