Doorgaan naar artikel

LEI: forse lastenverzwaring glastuinbouw

Afbeelding

Belastingplannen van het lente- maar ook het herfstakkoord zullen stevige effecten hebben op land- en tuinbouwbedrijven, oplopend tot 25 procent van het inkomen over de laatste vijf jaar voor glasgroentebedrijven.

Het LEI  berekent – zonder de verhoging van de belasting op glasverzekering uit het herfstakkoord van VVD en PvdA mee te tellen – dat verschillende maatregelen uit het lente-akkoord al 3.000 euro van het inkomen zullen kosten. Dat kan voor glasgroentebedrijven neerkomen op een kwart van het inkomen dat ze gemiddeld verdienden in de laatste vijf jaar.

Zo gaat de energiebelasting op aardgas omhoog. Voor de glastuinbouwsector geldt nu een gedeeltelijke vrijstelling op de energiebelasting, maar voor het gemiddelde glastuinbouwbedrijf leidt de verhoging toch tot 1.500 euro extra kosten per bedrijf per jaar.

Ook de ontslagregels wijzigen. Voor de glastuinbouw, waar relatief veel van vreemde arbeid gebruik wordt gemaakt, betekent dit een toename van de kosten met gemiddeld tussen de 1.200 en 2.500 euro per jaar.

Eerder berekende Interpolis dat de verhoging van de verzekeringsbelasting uit het herfstakkoord voor 80 procent van de bedrijven 1000 euro aan extra kosten meebrengt. Voor de grote bedrijven kan dat oplopen tot 3.000 euro. LTO Noord Glaskracht noemde dat al buitensporig.

Beheer
WP Admin