Doorgaan naar artikel

‘Lege bomen’

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Vanaf de eerste bloemknop wordt er al druk gespeculeerd over de kilo’s peren die geplukt gaan worden. In april staan de bomen altijd prachtig in bloei om er vervolgens hard af te ruien. Ik ken deze fase. De man gaat elke dag zeggen dat er geen peer blijft hangen en ik weet ondertussen dat dat echt wel mee valt. Ergens in de zomer zal er alsnog naar dunners worden gezocht.

Dit jaar houdt zijn geklaag over de lege bomen wel heel lang aan. Ook de mensen die bij ons een boom geadopteerd hebben, komen soms verschrikt naar voren lopen. “Kan het kloppen dat ik maar zes peren zie hangen?” Ik wil ze wel geruststellen dat ze er misschien vier over het hoofd gezien hebben, maar veel zal het inderdaad niet zijn.

De natuur laat met vorst, droogte en hagel de boel soms goed in de steek

Dit hoort nu eenmaal bij het vak. We telen fruit en stoppen er voldoende energie in om een optimale oogst te krijgen. Maar de natuur moet ook een beetje meehelpen. De natuur lijkt die samenwerking niet altijd goed te snappen en laat met vorst, droogte en hagel de boel soms goed in de steek.

Rustige zomer

De man kan zich er druk om maken. Ik niet. Het is wat het is. Als ik mijn jaarsalaris buiten zou laten hangen, kan ik ook niet verwachten dat het er allemaal een jaar later nog hangt. Waar je geen invloed op hebt, moet je niet willen controleren, want daar word je alleen maar overspannen van. Dus ik voorzie een rustige zomer waarin we lekker naar een camping ergens in Europa gaan. Gevolgd door een korte pluk, waardoor we ook nog even naar de najaarszon in Spanje kunnen. Heerlijk. Ik kan wel genieten van een minder druk jaar. Maar eerlijk gezegd, als ik zelf tussen de bomen loop, dan hangt er nog best wat werk te wachten, vrees ik. Ik zeg het maar niet, want straks zit ik alsnog alleen op de camping.

Bekijk meer

Delen

Image
Geertje Lamboo

psycholoog en fruittelersvrouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin