Legale teelt cannabis kan van start

29-08-2019 | Laatste update op 18-05 | |
Alles wat in één gemeente wordt geteeld moet daar ook worden verkocht. - foto: ANP
Alles wat in één gemeente wordt geteeld moet daar ook worden verkocht. - foto: ANP

De 10 gemeenten waar legale wietteelt van start kan gaan zijn bekend gemaakt.

Telers in de gemeenten Arnhem, Nijmegen, Groningen, Zaanstad, Almere, Hellevoetsluis, Breda, Tilburg, Heerlen en Maastricht kunnen zich gaan melden voor deelname aan de proef met legale teelt van wiet. Deze 10 gemeenten zijn vandaag bekendgemaakt als de plekken waar vanaf 2021 4 jaar lang wordt geëxperimenteerd met een legale achterdeur voor coffeeshops.

Veel gemeenten haakten af

Het wetsvoorstel om deze beperkte legalisering van een gesloten keten van teelt en verkoop van cannabis moet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Door de talrijke voorwaarden die aan het experiment zijn verbonden, haakten de grote steden af. Ook de gemeente Westland, waar meer dan voldoende teeltkennis en -capaciteit voorhanden is, kon en wilde niet aan alle voorwaarden voldoen. Een van die voorwaarden is dat teelt en verkoop binnen de gemeentegrenzen moeten blijven.

Biologische teelt

De telers die de grondstof voor de nederwiet gaan leveren moeten die verschillende soorten hasj en wiet pesticide-vrij (‘biologisch’) gaan leveren. In Uruguay al wat langer en in Canada en een aantal staten in Amerika sinds vorig jaar is al ervaring met legale teelt en verkoop van deze softdrug. Het gebruik in Canada is sinds die legalisering nog niet omhoog gegaan. De illegale teelt en verkoop naast het legale circuit is echter ook nog lang niet verdwenen.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer