Doorgaan naar artikel

Leeg bassin? Lage stroomprijs benutten voor osmose

Momenten dat stroomgebruik erg goedkoop is of zelfs geld oplevert, kunnen nu goed worden benut om met osmosewater het bassin bij te vullen.

Die tip doet Stefan Bakker van Netafim glastuinders aan de hand op de website Glastuinbouw Waterproof van Glastuinbouw Nederland. “Omgekeerde osmose kost weliswaar vrij veel stroom, maar er zijn best veel momenten waarop stroom goedkoop is of zelfs geld kan opleveren. Die kun je daar goed voor gebruiken.”

Door de droogte en de watervraag van het gewas komt bij veel telers het water in het bassin erg laag te staan. Dat water warmt dan sneller op waardoor algengroei kan exploderen. Bijvullen met bronwater of osmosewater is daarom raadzaam.

Weer regen dan vuil de kas in

Als het straks het weer gaat regenen, kan bovendien bij een lager waterpeil er een grote hoeveelheid algen- en ander sediment via de aanzuigpomp de kas in komen. “Om die reden is het ook goed om de inlaat van de aanzuigbuis vlak onder de oppervlakte te positioneren”, voegt hij toe. “Met een flexibele buis en drijvers kun je dat eenvoudig realiseren.”

Filters controleren

Sowieso is het zaak juist nu te controleren of alle filters nog wel goed functioneren. Eigenlijk is de teeltwisseling de tijd voor uitgebreide controles. Maar nu het systeem zo op de proef wordt gesteld kan een extra controle ook nuttig zijn, aldus Bakker. “Controleer bij voorkeur in de namiddag of avond, wanneer de mat redelijk verzadigd is. Dan heb je even de tijd om een klein euvel te verhelpen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin